Nagorno-Karabah. Armenia continuă atacurile cu rachete asupra zonelor civile din Azerbaidjan! Video și foto

Președintele azer solicită retragerea armatei separatiste armene din zonă

Conflictul armat din Nagorno-Karababah continuă. Luni dimineață, mijloacele tehnice ale sistemelor radar ale Forțelor de Apărare Aeriană din Azerbaidjan au înregistrat lansarea mai multor rachete (foto interior) din regiunile Jermuk, Gafan și Berd din Armenia către teritoriul azer, informează Ministerul Apărării din Azerbaidjan, citat de agenția AZERTAG.

„De câteva zile, Armenia lansează sistematic atacuri cu rachete împotriva regiunilor dens populate din Azerbaidjan și a infrastructurii civile de pe teritoriul Azerbaidjanului”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Baku. Totodată, ministerul a furnizat o dovadă video a lansării rachetelor de pe teritoriul Armeniei.

”Astfel de acțiuni iresponsabile și criminale ale Armeniei forțează în mod intenționat Azerbaidjanul să riposteze “, se mai arată în comunicatul oficial al Ministerului Apărării din Azebaidjan. În replică, Ministerul Apărării din Armenia neagă toate aceste acuzații.  “Aceasta este o altă dezinformare a Azerbaidjanului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului armean al apărării Şuşan Stepanyan.

În aceeași ordine de idei, atacurile de tip terorist ale Armeniei împotriva civililor din Azerbaidjan continuă. Duminică, armata armeană a lansat un atac cu rachete asupra orașului Mingachevir din Azerbaidjan, a anunțat consilierul prezidenţial azer Hikmet Hajiyev, care a precizat că este vorba despre o ”expresie barbară a disperării”

Cunoscut drept un puternic centru industrial, Mingachevir găzduiește un important rezervor de apă dar și o centrală electrică importantă. Ministerul azer al apărării a confirmat un atac cu rachetă asupra oraşelor Mingacevir şi Terter, raportând mai mulţi răniţi. Un alt oraș atacat de armeni este Ganja, principalele zone rezidențiale ale urbei fiind supuse unor atacuri masive cu rachete din partea armatei din Armenia.

În replică, Azerbaidjan a anunțat că își rezervă dreptul de a lua măsuri adecvate împotriva țintelor militare legitime pentru a apăra civilii și pentru a forța Armenia să adopte pacea.

Președintele azer solicită retragerea forțelor armene din Nagorno-Karabah

Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, a acordat, duminică, un interviu televizat agenției de presă AZERTAG, în care solicită retragerea forţelor armene din Nagorno-Karabah. Liderul de la Baku consideră oportun și faptul că autorităţile de la Erevan trebuie să-şi ceară scuze.

”Am o singură condiţiepentru încetarea focului. Forţele armate armene trebuie să părăsească teritoriile noastre”, a declarat Aliev, solicitând totodată premierului armean Nikol Pachinian ”să-şi ceară scuze de la poporul azer”.

Ilham Aliev a cerut ”în cele din urmă” ca Pachinian să definească un ”plan precis” de retragere a armenilor din Nagorno-Karabah. ”În acest caz, vom restabili regimul de încetare a focului”, a promis Aliev, insistând asupra faptului că Azerbaidjanul este pe cale să restabilească ”justiţia istorică”.

Armenia a decretat duminica trecută legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a armatei.

Istoricul conflictului din zona Nagorno-Karabah

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Nagorno-Karabah nu este un teritoriu disputat, acesta este teritoriul Azerbaidjanului. Atât istoric, cât și oficial recunoscut de întreaga lume, inclusiv Armenia si Romania.

Armenia a ocupat nu numai Nagorno-Karabakh, pe care Erevan își propune să îl anexeze, ci și 7 regiuni din jurul său, pe care Armenia nu pare să le pretindă, dar nu avea de gând să renunțe la ei în toți acești ani pașnic, ignorând numeroase Rezoluțiile Consiliului Națiunilor Unite ale Securității (822.853.874 și 884) care solicită retragerea tuturor forțelor armene ocupante din zonele ocupate din Azerbaidjan.

Războiul nu este purtat pe teritoriul Armeniei. Armata azeră nu încearcă să pună mâna pe teritoriul Armeniei sau orice parte a acestuia. Războiul, care a început cu ocuparea teritoriilor Azerbaidjanului în urmă cu mai bine de 30 de ani, și în urma căruia până la 20% din teritoriul Azerbaidjanului a fost ocupat.

Sursa foto: azertag