ANRP va cere in instanta ANULAREA RETROCEDARILOR de terenuri din comuna NANA

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va cere in instanta ANULAREA RETROCEDARILOR de terenuri din comuna NANA, judetul Calarasi, au anuntat surse guvernamentale.

Reprezentantii ANRP urmeaza sa depuna cererea de anulare a retrocedarilor in cursul zilei de vineri la Judecatoria Oltenita, potrivit surselor citate de Agerpres.

Demersul reprezentantilor ANRP vine in urma constatarilor raportului Corpului de control al premierului, dat publicitatii in urma cu cateva zile.

Corpul de control al prim-ministrului anunta pe 8 aprilie ca va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul schimburilor de terenuri din comuna Nana, judetul Calarasi, dupa ce a constatat operatiuni si acte ilicite care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni.

Potrivit raportului, terenurile in cauza au apartinut, incepand cu anul 1945, Intreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, iar in 1999, prin privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apa, suprafetele de teren au fost preluate de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, prin concesiune, a revenit in exploatarea societatii Agromixt Buciumeni SA, in schimbul unei redevente, pana in 2004, cand contractul a fost reziliat.

Citeste si: CORPUL DE CONTROL VA SESIZA PARCHETUL ICCJ IN CAZUL TERENURILOR DE LA NANA

In anii urmatori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafata agricola de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor indreptatite.

Conform raportului, la Primaria Comunei Nana au fost inregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, iar solutionarea acestora de catre Comisia locala de fond funciar Nana in perioada 1997-2005 s-a facut defectuos: nu a fost respectata ordinea de inregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decat vechile amplasamente ale fostilor proprietari, fara obtinerea consimtamantului persoanelor indreptatite.

Raportul mai arata ca majoritatea angajatilor din Primaria comunei Nana, precum si rudele si afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Corpul de control a constatat totodata ca au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era indreptatite, care nu au avut teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie ori la stat sau care nu au avut asemenea mosteniri.

Mai mult, cererile aprobate de Comisia locala de fond funciar nu au fost transmise catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi in termenul legal, 45 de zile, si au fost inaintate in 197 pana la 1.268 de zile.

Citeste si: BASESCU, RECLAMAT LA PARCHET DE 176 DE PARLAMENTARI PENTRU AMENINTARE SI SANTAJ

Inspectorii Corpului de control au mai constatat ca, in perioada 2006-2007, la Primaria comunei Nana au fost inregistrate mai multe contracte de arendare incheiate, in calitate de arendatori, de persoane care nu aveau calitatea de detinatori legali ai terenurilor agricole ce au facut obiectul acestor contracte, acestea obtinand titlurile dupa incheierea contractelor de arendare.

In anul 2009, a mai constatat Corpul de control, terenurile agricole care au facut obiectul arendarii in conditii nelegale au fost cumparate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firma care a incheiat si alte contracte de arendare, unele cu angajati ai primariei.

Conform datelor obtinute de inspectori, societatea Berfige a fost infiintata in 2009, asociati si administratori fiind cetateni italieni fara domiciliu sau resedinta pe teritoriul Romaniei.

Societatea Berfige, la data de 9 septembrie 2013, a vandut Ioanei Basescu suprafata de 290,41 ha de teren agricol din comuna Nana, pentru suma de 5.844.864,26 lei.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in cazul “Nana”, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si sub semnatura privata.

Sursa foto: jurnalul.ro