NASA dezvaluie ce mananca astronautii trimisi in spatiu

NASA dezvaluie ce mananca astronautii trimisi in spatiu

Peste 200 de astronauti din 15 tari au vizitat in ultimii 15 ani Statia Spatiala Internationala (ISS), care si-a inceput aventura pe orbita Terrei in noiembrie 2000. in mijlocul ISS se afla un laborator in care timp de sase luni cate o echipa formata din sase oameni lucreaza, fac gimnastica, dorm si mananca.

De dieta astronautilor NASA se ocupa specialistii in nutritie de la centrul Johnson Space Center, din Houston, informeaza CNN.

Maya Cooper, care face parte din echipa de specialisti responsabila pentru crearea a 40 la suta din alimentele trimise in spatiu astronautilor, declara ca se incearca obtinerea unui echilibru intre crearea unui confort asemanator celui de acasa si alimentele sanatoase.

“Am avut in meniu foarte multe alimente cu un gust foarte bun, insa in ultima perioada am incercat sa reducem cantitatea de sare din alimente. Deci, a fost nevoie sa modificam multe elemente, pastrând insa gustul si aspectul care sa aminteasca de mâncarea de acasa”, a declarat Maya Cooper.

Citeste si: Ceasul Apocalipsei mai are 3 minute pana la fix! Oamenii de stiinta avertizeaza: Sfarsitul lumii pare mult mai aproape

Astronautii plecati in spatiu au nevoie sa consume in jur de 3.000 de calorii pe zi, deoarece ei fac multa gimnastica pentru a-si mentine un tonus muscular bun. Astfel ca alimentele trimise trebuie sa fie pline de vitamine, insa, in acelasi timp, trebuie sa fie apetisante din punct de vedere vizual.

Printre alimentele trimise in spatiu se numara curry cu peste indian, chiftele cu crab, briose cu ciocolata sau pandispan cu lamaie.

Alimentele trimise in spatiu trebuie sa fie ferite de procesarea prin incalzire, care, combinata cu depozitarea pe termen lung, poate afecta calitatile nutritive, din cauza pierderilor de vitamine.

In cultura populara, mâncarea astronautilor variaza intre diverse lichide sau vâscozitati si o pilula “magica” ce contine numarul de calorii necesar pentru o zi.

Citeste si: SEMNAL MISTERIOS, DESCOPERIT DE CERCETATORI IN UNIVERS

In realitate, dupa ce in primii ani ai programului spatial NASA s-au experimentat diverse produse “semilichide” introduse in tuburi asemanatoare cu pasta de dinti sau alimente sub forma de cuburi mici cu gelatina, pentru a se evita imprastierea acestora, in prezent lucrurile stau cu totul altfel.

“Acum, mancarea e mai mult cordon bleu decât un amestec pus in blender”, a mai spus Maya Cooper.

Pe statia ISS nu exista frigidere, astfel ca mâncarea trebuie stocata corespunzator pentru a se evita degradarea acesteia. Alimentele sunt uscate prin inghetare, apoi rehidratate in spatiu.