NASA lanseaza o campanie de depistare a asteroizilor ce ameninta Pamantul

Agentia americana NASA a lansat un program prin care urmareste sa depisteze asterorizii care pun in pericol planeta Pamant.

Agentia Spatiala Americana a lansat, conform mediafax.ro, un apel de mobilizare generala a comunitatii stiintifice, a industriei spatiale si a astronomilor amatori, cerandu-le sa contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezinta o amenintare pentru Terra si sa dezvolte metode de protejare a planetei noastre.

Initiativa a fost inclusa in programul “Grand Challenge” (“Marea Provocare”) lansat de Casa Alba si are la baza colaborari multidisciplinare si o varietate de parteneriate intre NASA si alte agentii guvernamentale americane si internationale.

“NASA lucreazadeja pentru a gai asteroizii care ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastra si, desi am gasit deja 95% din totalul asteroizilor mari trebuie sa ii detectam pe toti”, a declarat Lori Garver, administrator-adjunct al NASA.

NASA a descoperit deja 95% din numarul total al asteroizilor mari, cu diametre de peste 1 kilometru, un astfel de asteroid fiind cel care ar fi provocat disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani, dupa ce s-a prabusit pe Terra. Oamenii de stiinta considera ca o coliziune cu un astfel de asteroid este foarte rara si ca niciunul dintre asteroizii mari detectati pana acum nu prezinta un risc de coliziune in viitorul apropiat.

Potrivit datelor NASA, exista aproximativ 25.000 de asteroizi cu diametre de cel puţin 100 metri pe orbite apropiate de planeta noastra, doar 25% dintre ei fiind detectati. “Vanatoarea” de asteroizi a devenit tot mai urgenta dupa ce pe 15 februarie un astfel de corp ceresc a trecut la mica distanta de Terra, iar fragmente dintr-un alt asteroid, pe atunci nedetectat si care avea un diametru de 15 metri, s-au prabusit in Rusia.

Sursa foto: telegraph.co.uk