NASA si-a recunoscut greseala, dupa ce a pus in pericol viata unui astronaut italian de pe Statia Spatiala. VIDEO

NASA a recunoscut ca problema acumularii de apa in costumele sale spatiale – fapt care a pus in pericol viata unui astronaut italian de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), in iulie 2013 – a fost detectata cu o saptamana inainte de incident, dar nu a fost rezolvata in mod corect. 

Astronautul italian Luca Parmitano a fost nevoit sa isi intrerupa de urgenta o misiune in exteriorul ISS, pe 16 iulie 2013, din cauza unei acumulari importante de apa in casca sa.

“Costumul spatial suferise aceeasi defectiune, la sfarsitul unei iesiri in spatiu, cu o saptamana inainte. Acel incident nu a dus la organizarea unei anchete complete, care ar fi putut sa evite punerea in pericol a unui membru al echipajului de pe Statia Spatiala Internationala”, a precizat NASA intr-un raport publicat miercuri pe site-ul ei.

Acea eroare a fost atribuita “unui prost diagnostic al primei defectiuni tehnice”.

Vezi aici ultimele descoperiri facute de NASA

in momentul producerii primei scurgeri de apa, inginerii de la NASA au crezut ca lichidul provenea din recipientul continand apa bauta de astronaut in timpul iesirii sale pe orbita.

“Aceasta probema nu a dus la o ancheta suficienta, dar acest fapt nu este un lucru pe care am incercat sa il ascundem”, a declarat intr-o conferinta de presa Chris Hansen, care a condus ancheta interna de la NASA. “Adevarata problema a fost lipsa de intelegere in legatura cu gravitatea acelui incident”, a mai spus acesta.

“Am crezut ca recipientul de apa potabila se afla la originea scurgerii, fapt care i-a facut pe inginerii nostri sa rateze veritabila cauza a problemei”, a adaugat el.

Luca Parmitano a inceput sa vorbeasca despre prezenta apei care se acumula in casa sa dupa 44 de minute de la inceputul iesirii pe orbita. Incidentul l-a determinat sa se intoarca in mare graba la bordul ISS.

Casca astronautului italian s-a umplut “cu 1,5 litri de apa, impiedicandu-l sa vada corect prin vizor, iar apa a ajuns pana aproape de nivelul narilor, facandu-i respiratia dificila”, precizeaza raportul intocmit de NASA.

Directorii NASA spun ca astronautul italian ar fi putut sa se sufoce sau chiar sa se inece.

Defectiunea a fost atribuita unei contaminari cu silicat de aluminiu care ar fi blocat ventilatorul unei pompe, impiedicand apa sa circule in mod normal prin circuite, a precizat Chris Hansen.

insa cauza acelei contaminari a ramas necunoscuta.

“Nu am determinat asa cum ne-am fi dorit adevarata cauza a problemei”, a declarat, cu regret, Bill Gerstenmaier, administratorul adjunct al NASA pentru programele de explorare spatiala cu echipaje umane.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Foto: NASA