NASA și SpaceX scriu istorie. Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au fost lansați în spațiu! Live Video

NASA și SpaceX vor lansa, sâmbătă de la ora 19.22 (22.22 ora României), capsula Crew Dragon cu echipaj uman în cadrul misiunii spațiale Demo-2 spre Stația Spațială Internațională (ISS).  Prima încercare de acest gen a eșuat, miercuri, cu 17 minute înaintea numărătorii inverse oficiale, din cauza vremii nefavorabile.

Update 3: În jurul orei 22.50, capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde se va apropia de Stația Spațială Internațională cu care va încerca să se cupleze duminică, în jurul orei 17.20, ora României.

Update 2: Racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți NASA a decolat spre orbită, la ora 22.24 (ora României) unde va andoca la Stația Spațială Internațională! Capsula s-a decuplat cu succes de corpul rachetei care acum va reveni pe pământ și va ateriza pe o barjă pe ocean. Lansarea acestei misiuni istorice a avut loc sub privirile președintelui Donald Trump care a fost prezent la evenimentul de la Cape Canaveral. La ora 22.32, racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe barja „Of course I still love you!”

Update: Sâmbătă, la prânz, previziunile arătau șanse de 50% ca lansarea să se poată executa la ora programată. Fiind vorba de o „lansare instantanee” – care depinde exact de oră și minut pentru a putea fi întâlnită pe orbită Stația Spațială Internațională – dacă vremea nu va fi 100% favorabilă, atunci lansarea va fi din nou amânată.

Știre inițială

Dacă și astăzi, lansarea capsulei Crew Dragon nu va fi posibilă, următoarea fereastră va duminică, 31 mai la ora 19.00 GMT.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Capsula este lansată în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS.

„Aceste două zile (între prima tentativă de lansare şi cea de-a doua) reprezintă doar o chestiune legată de modul în care funcţionează mecanica orbitală”, a explicat Hans Koenigsmann, vicepreşedinte al SpaceX. „Sunt şi alţi factori care au un rol, cum ar fi traficul spre şi dinspre ISS şi aşa mai departe”.

Citește și: Primul zbor al SpaceX cu astronauți la bord a fost amânat

„Noi facem analiza de zbor în funcţie de o serie de factori, cum ar fi temperatura combustibilului care trebuie să fie mai mică de o anumită valoare, astfel încât să putem şti ce putere pot dezvolta motoarele rachetei şi ce marjă de eroare avem”, a comentat şi inginerul John Insprucker de la SpaceX. „Odată ce se începe alimentarea cu combustibil, la minutul T-35 (cu 35 de minute înainte de lansare n.r.), trebuie ca lansarea să aibă loc imediat ce ajungem la zero”, a mai adăugat acesta.

Sursa foto: BBC