Nastase, inca patru 4 ani dupa gratii! Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare

Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani de inchisoare luni, de judecatorii ICCJ, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata si santaj. De asemenea, Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita, iar statul va confisca 1,8 milioane de lei din averea Nastase.

Sentinta data in dosarul Zambaccian este definitiva. In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de fapte de coruptie, in prima instanta el fiind condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita. 

Adrian Nastase nu va executa insa intreaga pedeapsa, aceasta fiind contopita cu cea anterioara, din Trofeul Calitatii. Astfel, fostul premier va mai sta in inchisoare maxim doi ani. Instanta l-a mai condamnat pe Adrian Nastase la cinci ani interzicerea unor drepturi, dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, respectiv: dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Irina Jianu se afla deja in inchisoare acolo unde ispaseste pedeapsa de sapte ani primita in dosarul Trofeul Calitatii, iar in urma unei noi contopiri a pedepselor aceasta se va alege cu pedeapsa cea mai mare, practic cei sapte ani primiti anterior.

De asemenea, justitia a decis confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei.

Adrian Nastase este acuzat in acest caz ca ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

La ultimul termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase.

De cealalta parte, apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii ce nu exista in materialitatea lor. Avocatii au cerut judecatorilor sa ii achite pe sotii Nastase sau, in cel mai rau caz pentru acestia, sa mentina decizia primei instante si sa respinga recursul facut de DNA.

Adrian Nastase a declarat, la finalul judecarii dosarului, ca numai daca instanta ar da o pedeapsa cu spanzurarea, poate ca l-ar soca, aratand ca in aceasta cauza au ramas in suspensie o multime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o solutie normala.

Ultimul termen al procesului a fost marcat de un incident, secretarul adjunct al PSD, Codrin stefanescu, fiind dat afara din sala de judecata de catre presedintele completului, Ionut Matei. Magistratul l-a vazut pe stefanescu zambind catre interlocutorul din dreapta sa, l-a identificat prin cuvintele “Domnul chel sa se ridice in picioare” si i-a atras atentia ca in sala de judecata nu se rade si nu se discuta. Secretarul general adjunct al PSD a incercat sa explice ca nu a deranjat procesul, insa Matei a refuzat sa asculte argumentele lui si i-a poftit afara din sala atat pe stefanescu, cat si pe cel din dreapta acestuia. “Haideti mai repede, va rog. Sau este nevoie de interventia jandarmului?”, l-a interpelat judecatorul pe stefanescu, vazand ca acesta intarzia sa iasa din sala. in cele din urma, cei doi mustrati de instanta au parasit sala, iar sedinta de judecata a continuat.

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu
suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru “participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care va da o decizie definitiva in aceasta cauza.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.