Natalia Gherman: Acordul de ASOCIERE a Moldovei cu UE va duce la o imbunatatire a relatiilor cu Transnistria

Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, afirma ca ACORDUL DE ASOCIERE cu UE, care va fi semnat la 27 iunie, va duce la imbunatatirea relatiilor cu TRANSNISTRIA, exprimandu-si speranta, totodata, ca partidele proeuropene vor castiga alegerile din toamna.

Natalia Gherman considera ca ACORDUL DE ASOCIERE va ancora “ireversibil” R. Moldova la spatiul UE, iar o eventuala aderare va depinde si de modul in care Chisinaul va continua reformele proeuropene.

Citeste si: LIDERUL SEPARATIST EVGHENI SEVCIUK, CONVINS CA TRANSNISTRIA VA OBTINE INDEPENDENTA

Totodata, ministrul moldovean de Externe considera ca ACORDUL DE ASOCIERE cu UE va duce si la imbunatatirea relatiilor cu TRANSNISTRIA, 38% din exporturile companiilor din aceasta regiune mergand deja catre UE.

Gherman a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca liberalizarea vizelor pentru cetatenii R. Moldova a dus la o crestere constanta a cererilor de pasapoarte biometrice moldovenesti din partea cetatenilor din TRANSNISTRIA, pentru care cetatenia R. Moldova a devenit, pentru prima data, atractiva.

Citeste si: RUSIA TRANSMITE UN AVERTISMENT DUR CATRE REP. MOLDOVA

In ceea ce priveste o eventuala sistare a gazelor rusesti, diplomatul de la Chisinau a afirmat ca Moldova se poate aproviziona timp de 6 luni din rezervele interne ale Ucrainei, dar si-a exprimat speranta ca primele gaze romanesti vor intra in R. Moldova, prin gazoductul Iasi-Ungheni, anul acesta, la 27 august, de Ziua Nationala a tarii sale.

Sursa foto: noi.md