NATO a ajuns la un acord in ceea ce priveste programul de sustinere al fortelor irakiene

Aliatii NATO a ajuns vineri la un acord asupra unui pachet de masuri care sa contribuie la consolidarea fortelor de securitate si aparare irakiene, inclusiv in domeniile de pregatire militara, deminare si combaterea dispozitivelor explozive improvizate, informeaza ABC News.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a declarat ca programul de ajutor aprobat de catre Alianta, formata din 28 de natiuni membre, este proiectat pentru a ajuta Irakul in domeniile in care NATO ” este cel mai bine plasat pentru a adauga valoare”.

CITESTE SI: FMI acorda AJUTOR DE URGENTA IRAKULUI in fata amenintarii STATULUI ISLAMIC

El a precizat ca planuieste sa ajute Irakul in sapte domenii prioritare, inclusiv prin consiliere in reformarea sectorului securitatii, eliminarea munitiilor explozive, planificarea militara civila, apararea cibernetica, medicina militara si planificarea civila pentru situatii de urgenta.

Membrii coalitiei sunt de paerere ca o consolidarea in domeniul apararii Irakului va duce si la stabilizarea granitelor turciei, membra NATO, si va stimula campania militara impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic (SI).

CITESTE SI: ONU: Peste 1.300 de persoane au fost ucise in iulie in Irak in razboiul impotriva SI

Sursa foto caleaeuropeana

Seful Programului pentru Politica Externa si de Securitate din cadrul German Marshall Fund al Statelor Unite, Bruno Lete,  a declarat ca incurajeaza Alianta sa se gandeasca mai serios la strategia sa in sud, ce vizeaza SI si alte grupari musulmane radicale active in Irak, Siria si cea mai mare parte a Africii de Nord.