NATO a anuntat ca suspenda cooperarea militara si civila cu Rusia

NATO a anuntat in cursul serii de marti ca suspenda orice cooperare militara si civila Rusia ca urmare a interventiei acestei tari in Ucraina.

Alianta Nord-Atlantica NATO a decis suspendarea oricarei cooperari militare sau civile cu Federatia Rusa dupa ce rusii au intervenit in Ucraina si au incalcat integritatile teritoriale si suveranitatea statului vecin.

“Am decis sa suspendam orice cooperare militara si civila practica intre NATO si Rusia. Dialogul politic in NATO – Consiliul Rusiei poate continua, in functie de necesitate, la nivel ambasadorial si peste, pentru a ne permite sa schimbam punte de vedere, in primul rand cu privire la criza. Vom revizui relatiile NATO cu Rusia in cadrul urmatoarei noastre intalniri din iunie”, se arata in comunicatul transmis dupa intalnirea ministrilor de Externe ai tarilor membre NATO, prima la acest nivel de la anexarea Crimeei la Rusia.

Citeste si: Federatia Rusa a majorat cu 44% pretul gazelor furnizate Ucrainei 

NATO mai arata ca a decis sa intensifice cooperarea cu Ucraina in cadrul parteneriatului cu Kievul si sa promoveze reforma sistemului de aparare din aceasta tara prin antrenamente comune si alte programe specifice, masuri de lunga durata care sa mareasca capacitatea Ucrainei de-si asigura propria securitate nationala.

Totodata, ministrii de Externe din NATO au condamnat impreuna “interventia militara ilegala a Rusiei” in Ucraina si “violarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei”, aratand ca nu recunosc “incercarea ilegala si ilegitima de a anexa Crimeea”.