NATO a incetat orice COOPERARE cu RUSIA – Ministerul de externe rus

Niciunul dintre programele de cooperare dintre Federatia Rusa si Alianta Nord-Atlantica nu mai functioneaza la ora actuala, a constatat marti ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksei Meskov, citat de agentia de presa TASS.

Ultimul contact oficial al Rusiei cu NATO a avut loc cu cateva saptamani in urma, cand seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, s-a intalnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. In declaratia sa, Aleksei Meskov a mentionat si care dintre parti, in opinia sa, ar trebui sa faca primul pas pentru reluarea cooperarii intre Rusia si NATO. ‘Propunerea pentru restabilirea relatiilor ar trebui sa vina din partea celor care le-au intrerupt’, a spus diplomatul rus.

CITESTE SI: Secretarul – general NATO: RUSIA este CAPABILA sa ATACE UCRAINA FOARTE REPEDE 

Serghei Lavrov declarase anterior ca toate canalele de comunicare pe linia institutiilor militare de la Moscova si Washington, inclusiv formatul Consiliului Rusia-NATO, au fost inghetate, dar nu la initiativa Rusiei, ci a partii americane. ‘In plan practic, apar inevitabil preocupari pe probleme legate de constructia militara, iar acestea ar trebui rezolvate printr-un dialog sincer direct’, a subliniat ministrul rus.

NATO nu a comentat deocamdata declaratia MAE rus, dar secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a calificat anuntul facut tot marti de presedintelui rus Vladimir Putin privind consolidarea capacitatii nucleare a Federatiei Ruse cu 40 de noi rachete balistice intercontinentale drept ‘o continuare a liniei de conduita a Rusiei’, potrivit Reuters.

In schimb, presedintele rus a spus ca nu vede niciun motiv de ingrijorare in legatura cu intensificarea activitatii NATO in Europa. Kremlinul este mult mai preocupat de proiectul instalarii sistemului de aparare antiracheta in Europa, a afirmat Vladimir Putin, citat de Interfax. ‘Toate acestea sunt mai mult semnale politice la adresa Rusiei si a aliatilor ei, ne preocupa in mai mare masura desfasurarea sistemului antiracheta’ in Europa, a declarat Putin, subliniind ca este vorba de un sistem de importanta strategica.

NATO si-a intrerupt cooperarea cu Rusia, atat in plan civil, cat si militar, in aprilie 2014, ca urmare a anexarii Crimeii de catre Moscova si a conflictului din estul Ucrainei.

Sursa foto: adevarul.ro