NATO anunta exercitii militare de ANVERGURA in Europa de Est

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord ia in considerare manevre MILITARE de anvergura cu participarea mai multor mii de MILITARI in tari din Europa de Est si Tarile baltice, a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, comandant al misiunii NATO din Brunssum (Olanda), relateaza Unian si TASS.

“Pana acum am desfasurat manevre cu participarea a 25.000-40.000 de persoane numai in tarile occidentale din NATO si imi pot imagina ca in viitor vom putea organiza astfel de actiuni si in Europa de Est si Tarile baltice”, a declarat vineri generalul Hans-Lothar Domrose pentru ziarul Die Welt. El nu a indicat insa un termen exact la care astfel de aplicatii ar putea avea loc.

Citeste si: RUSIA ISI INTARESTE FORTELE MILITARE DUPA CE NATO A SUPLIMENTAT FORTELE IN EUROPA DE EST

Alianta, potrivit acestuia, “creeaza in prezent o forta de reactie rapida (Readiness action plan — RAP ), cu efective intre 5.000 si 7.000 de militari, care sa poata sa se deplaseze in zona de actiuni militare in doua-trei zile”.

Decizia crearii acestei forte de reactie rapida a fost luata la recentul summit al NATO de la Newport, in contextul CRIZEI UCRAINENE. Alianta a dorit astfel sa trimita un mesaj puternic Rusiei ca nu va tolera nicio actiune agresiva impotriva vreunuia dintre membrii sai. Initial, oficialii NATO au anuntat ca noua forta de reactie rapida va avea in componenta sa intre 3.000 si 5.000 de militari.

Pentru a nu incalca actul fondator NATO-Rusia, pe care Alianta a decis sa nu-l revoce cu toate ca Moscova l-a incalcat prin interventia in Ucraina, aceasta forta de reactie rapida nu va fi amplasata in baze permanente, ci va fi constituita pe o baza rotativa, urmand ca in statele flancului estic sa fie pre-pozitionate echipamente care vor putea fi folosite de aceasta forta.

NATO IN ALERTA! AVIOANE RUSESTI AU SURVOLAT MAREA NEAGRA. FOST MINISTRU DE EXTERNE: NU CRED CA SE PUNE PROBLEMA UNUI RAZBOI