NATO asigura TURCIA de “SOLIDARITATEA SA PUTERNICA” in fata “TERORISMULUI”

Secretarul general al NATO, Jens STOLTENBERG, a asigurat marti Turcia de ”SOLIDARITATEA PUTERNICA” a Aliantei in fata ”TERORISMULUI”, in deschiderea unei reuniuni de urgenta la Bruxelles, solicitata de Ankara, in contextul dublei sale ofensive impotriva gruparii jihadiste STATUL ISLAMIC si a REBELILOR KURZI, potrivit AFP si DPA.

Aceasta reuniune ”este oportuna pentru a reactiona la instabilitatea de la portile Turciei si la FRONTIERELE NATO”, a afirmat Stoltenberg, relevand ca ”terorismul in toate formele sale nu poate fi in niciun caz TOLERAT sau JUSTIFICAT”.

La cererea Turciei, ambasadorii celor 28 de tari membre NATO s-au reunit marti la Bruxelles pentru consultari cu privire la cresterea tensiunii intre Ankara si o parte a rebelilor kurzi, pe de o parte, si gruparea jihadista Statul Islamic (SI), pe de alta.

CITESTE SI: TURCIA: Doi militari UCISI intr-un atentat cu MASINA-CAPCANA intr-o PROVINCIE KURDA

Cu o zi in urma, Stoltenberg a amintit ca NATO a desfasurat deja — de la inceputul anului 2013 in sud-estul Turciei — baterii de racheta Patriot pentru a contribui la apararea antiaeriana a tarii.

Salutand faptul ca Ankara s-a angajat ferm in lupta impotriva Statului Islamic, secretarul general al NATO a subliniat luni ca ”autoapararea trebuie sa fie proportional” in ceea ce priveste bombardamentele turce asupra pozitiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) in nordul Irakului.

”De ani de zile, exista progrese in activitatea vizand o SOLUTIE POLITICA PASNICA” intre Turcia si rebelii kurzi, a explicat el duminica seara la televiziunea norvegiana NRK. ”Este important sa nu se renunte la aceasta activitate”, facuse apel Stoltenberg, citat de AFP.