NATO: Avionul militar rus doborat INTRASE in SPATIUL AERIAN al TURCIEI

Evaluarile oferite de statele NATO sunt conforme cu informatiile potrivit carora un avion militar rus a violat spatiul aerian al Turciei, a declarat marti secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, referitor la doborarea unui aparat militar rus de catre fortele turce, in zona granitei cu Siria, relateaza DPA si Reuters, citatea de Agerpres. 

‘Noi suntem solidari cu Turcia si sprijinim integritatea teritoriala a aliatului nostru din cadrul NATO’, a subliniat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

El a lansat un apel ‘la calm si la detensionare’ a situatiei dupa doborarea unui avion militar rus care, potrivit Ankarei, violase spatiul aerian al Turciei, si a accentuat ca inamicul comun (al NATO si al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadista Statul Islamic, iar Moscova trebuie sa se ghideze dupa acest principiu.

CITESTE SI: AVION DE VANATOARE RUSESC DOBORAT DE TURCIA: Armata turca a prezentat un GRAFIC cu RUTA avionului Suhoi-24 in spatiul aerian turc (FOTO IN ARTICOL). UPDATE 

Stoltenberg a mai mentionat ca majoritatea atacurilor efectuate pana acum de fortele ruse in Siria au avut loc in zone unde gruparea Statul Islamic nu este prezenta.

Aviatia turca a doborat marti dimineata un bombardier rusesc Suhoi Su-24 care participa la operatiunile aeriene lansate de Rusia in sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, in nord-vestul extrem al Siriei, in apropiere de frontiera turca. Autoritatile de la Ankara sustin ca avionul rusesc a intrat in spatiul aerian al Turciei si ca au fost emise mai multe avertismente, in timp ce Moscova dezminte categoric aceasta varianta.

Doborarea avionului rus a avut loc in contextul in care Moscova si statele occidentale si-au apropiat pozitiile cu privire la conflictul sirian pentru a-si consolida lupta impotriva gruparii Statul Islamic, care controleaza suprafete intinse in Irak si Siria.

Sursa foto: gandul