NATO este pregatita sa desfasoare forte in Turcia daca va fi necesar

NATO este pregatita sa desfasoare forte in Turcia daca va fi necesar, a indicat joi secretarul general al Aliantei, JENS STOLTENBERG, in contextul noilor tensiuni provocate de interventia militara a Rusiei in Siria, relateaza DPA, citata de Agerpres.

‘Turcia este un aliat foarte puternic si capabil, dar NATO, fireste, este intotdeauna pregatita sa-si creasca prezenta si sa sprijine. Ne aflam in dialog permanent cu Turcia, verificand (…) daca este nevoie sa facem mai mult’, a declarat STOLTENBERG, la finalul reuniunii ministrilor apararii din statele NATO, desfasurata joi la Bruxelles si dedicata in principal situatiei din Siria.

‘(Ne-am sporit) capacitatea de a sustine si ajuta toti aliatii’, a mai spus STOLTENBERG, precizand ca aceasta ‘ii include, desigur, pe aceia care se afla foarte aproape de violenta si de tulburarile pe care le vedem in sud — in acest caz, Turcia’. ‘Asadar, la nevoie, vom desfasura’ trupe, a punctat oficialul NATO.

CITESTE SI: Ambasadorul SUA la NATO: ROMANIA participa cu mijloace militare la lupta impotriva ISIS

In timpul reuniunii, ministrul turc al apararii, Vecdi Gonul, a solicitat o prezenta mai puternica si capacitati de aparare antiaeriana ale NATO in tara sa, insa nu a cerut o interventie a fortei de reactie rapida a Aliantei, au indicat surse sub protectia anonimatului.

NATO a suplimentat efectivele acestei forte la 40.000 in urma actiunilor Rusiei in Ucraina, dar a declarat ca, teoretic, aceasta ar putea fi desfasurata in punctele fierbinti din sud.

STOLTENBERG a mai spus ca NATO va examina ‘necesitati suplimentare de-a lungul frontierelor noastre sudice’ in lunile urmatoare. ‘Nu este necesar sa desfasuram forta de reactie a NATO (…) pentru a furniza descurajare. Important este ca orice adversar al NATO va sti ca suntem capabili sa o desfasuram’, a explicat secretarul general.

‘NATO este pregatita sa apere si sa protejeze toti aliatii impotriva oricarei amenintari, iar acest lucru este valabil, desigur, si pentru Turcia’, a subliniat el.

Alianta a desfasurat deja cinci baterii de rachete Patriot in Turcia in 2013, pentru a preveni atacuri dinspre Siria. SUA si Germania au anuntat insa retragerea celor doua baterii pe care le-au furnizat fiecare.

‘Ceea ce vedem acum constituie alt gen de provocari. Discutam cu diferiti aliati, cu Turcia, despre cum si in ce forme putem continua sa-i sprijinim’, a afirmat STOLTENBERG.

Pe de alta parte, ministrii apararii si-au intensificat criticile fata de interventia Rusiei in Siria, intr-un context deja grav tensionat intre NATO si Moscova de criza din Ucraina. ‘Rusia face mult mai periculoasa o situatie foarte serioasa in Siria’, a estimat ministrul britanic Michael Fallon, in timp ce omologul sau olandez, Jeanine Hennis-Plasschaert, a acuzat Moscova ca este ‘neconstructiva, nedemna de incredere si necooperanta’.

CITESTE SI: RUSIA si SUA pregatesc un document privind COOPERAREA FORTELOR AERIENE in lupta impotriva STATULUI ISLAMIC

La reuniunea de joi s-a discutat si despre implicarea viitoare a Aliantei in Afganistan, dupa ce talibanii au cucerit luna trecuta orasul Kunduz. Fortele afgane au reusit ulterior sa preia controlul asupra orasului, dar incidentul a ridicat semne de intrebare daca NATO isi poate inceta prezenta in aceasta tara, asa cum este planificat.

‘Nu am luat nicio decizie finala cu privire la durata misiunii Resolute Support (care ar trebui sa se incheie la finele lui 2016 — n.r.). Toti aliatii au convenit ca vom continua sa-i sprijinim pe afgani. (…) Ceea ce discutam este in ce format, cu cate trupe si unde in Afganistan’, a explicat STOLTENBERG.

El a avertizat insa ca mentinerea unor efective militare numeroase in Afganistan nu constituie o solutie ‘sustenabila’ pe termen lung. NATO pastreaza inca in jur de 13.000 de militari in aceasta tara, desi operatiunile de lupta au luat sfarsit.

Sursa foto: russiatoday