NATO IN ALERTA! Avioane rusesti au survolat Marea Neagra. Fost ministru de Externe: Nu cred ca se pune problema unui razboi

NATO se afla in alerta, dupa ce mai multe avioane rusesti ar fi fost interceptate ca au survolat Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Nordului, transmite AFP

Sursa citata precizeaza ca Alianta Nord-Atlantica a efectuat mai multe interventii in ultimele 48 de ore, in contextul intensificarii activitatilor aeriene ale Rusiei in Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Nordului.

Avioane NATO au decolat spre patru locuri diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau “manevre” deasupra Marii Negre, Marii Baltice si Marii Nordului, precizeaza NATO intr-un comunicat citat de AFP. 

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a explicat ca si fortele navale rusesti au avut o activitate intensificata in ultima perioada, precizand ca nu este exclus ca aceste actiuni sa aiba legatura cu rezultatul alegerilor din Ucraina. Cioroianu a vorbit despre mesajul pe care il transmite Rusia prin aceste actiuni, dar si despre probabilitatea de a se lansa intr-un razboi.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN AR FI GRAV BOLNAV

“Si fortele navale rusesti au avut activitate in ultimele zile. Nu trebuie sa-i alarmam pe romani, dar este un raspuns ferm din partea Aliantei, iar destinatarul se afla la Moscova. Mesajul este ca Rusia sustine ca are o zona privilegiata in spatiul fost sovietic. Mesajul nostru este ca aceste tari sunt libere sa-si aleaga viitorul. Nu este exclus ca aceste actiuni sa aiba legatura cu rezultatul alegerilor din Ucraina. In Ucraina, a fi pro-european inseamna a intoarce spatele Rusiei. Rusia nu stapaneste aceasta arma a aceea ce se numeste soft-power, Rusia a incasat serios masurile economice care i s-au impus. Ramane ca Rusia sa investeasca in armament, ramane sa vedem cu ce rezultate. Este un joc riscant in primul rand pentru Rusia. China este beneficiarul a ceea ce se intampla in Rusia. Nu trebuie sa ne alarmeze strategiile de rezerva ale domnului Putin, care nu va recunoaste niciodata starea cetateanului rus. Rubla este in scadere deci si salariile rusilor sunt in scadere”.

Intrebat daca este nevoie de un CSAT la Bucuresti, in contextul actiunilor din ultimele zile derulate de Federatia Rusa, fostul ministru de Externe a raspuns: “Nu, CSAT-ul nu se intruneste pentru astfel de stiri care pot evolua de la o ora la alta. Nu am nicio indoiala ca membrii CSAT-ului aveau informatia cel putin cu o ora inainte de informatiile aparute oficial. Nu stiu daca trebuie convocat CSAT-ul, ci de constientizare a situatiei. Locul nostru pe harta ramane acelasi, acum avem sansa sa fim parte a lumii occidentale din perspectiva militara, dar altfel ne cunoastem vecinii. Noi avem relatii bune cu toate statele, dar e bine sa stam cu ochii atenti pe toti vecinii”.

“Lucrurile sunt mai simple decat par. Daca domnul Putin a ajuns la concluzia ca numai un razboi il poate salva, ar putea fi posibil un scenariu al unui eventual razboi. Insa il consider pe domnul Putin o persoana responsabila. Nu cred ca se pune problema unui razboi”, a completat Adrian Cioroianu, intrebat daca exista posibilitatea unui razboi.