NATO, ingrijorata de amenintarile Rusiei privind interventia in Ucraina

NATO si-a exprimat miercuri “ingrijorarea” fata de amenintarile facute de Rusia cu privire la interventia in Ucraina, condamnand “retorica inflamatorie” a Moscovei si apeland la punerea in aplicare a Acordului de la Geneva, scrie AFP.

“Sunt ingrijorat de declaratiile ruse care ameninta Ucraina cu o actiune militara”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

“Rusia are responsabilitatea de a dezamorsa situatia, mai degraba decat de a folosi o retorica ce inflameaza si denaturneaza situatia din Ucraina”, a adaugat oficialul.

Rusia a spus ca este gata sa intervina in cazul in care “interese legitime” ar fi “atacate” in estul Ucrainei, dupa relansarea unei “operatiuni antiteroriste” a Kievului impotriva separatistilor.

Vezi aici amenintarile transmise de Rusia catre Ucraina

“Utilizarea amenintarilor voalate si lansarea unor noi exercitii militare aproape de granita cu Ucraina adauga tensiune unei situatii deja dificile, si incalca spiritul Acordului de la Geneva”, a acuzat Vershbow.

La randul sau, comandantul Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca forta plasata de Rusia la granitele Ucrainei este foarte capabila si ingrijoratoare, insa angajamentul NATO pentru apararea colectiva a aliatilor nu poate fi pus la indoiala.

Comandantul Fortelor Aliate din Europa a afirmat ca forta plasata de Rusia la granita cu Ucraina este destul de mare, este bine echipata si este pregatita si, daca va fi directionata, poate invada estul acestei tari.

Foto: AFP