NATO se declara pregatita sa faca fata “ORICAREI AMENINTARI”, inaintea exercitiului TRIDENT JUNCTURE

Alianta Nord-Atlantica (NATO) a inceput luni TRIDENT JUNCTURE, un amplu exercitiu militar pe USCAT, MARE si in AER, prezentat ca cel mai mare test pentru capacitatile sale de dupa 2002, relateaza DPA.

Operatiunea, programata sa dureze trei saptamani si care este gazduita de Italia, Spania si Portugalia, presupune testarea unui raspuns din partea NATO la un CONFLICT FICTIV IN AFRICA initiat de un stat inamic si care risca sa ameninte ALIMENTAREA GLOABALA CU ENERGIE si COMERTUL MARITIM, sprijinind in acelasi timp gruparile islamiste si contraterorismul. Exercitiul “va arata ca NATO poate apara orice stat membru impotriva oricarei amenintari”, a scris pe Twitter adjunctul secretarului general al Aliantei, generalul Alexander Vershbow.

La o ceremonie de deschidere la baza aeriana de la Trapani, Sicilia, fostul ambasador american a declarat ca Alianta se confrunta “cu un mediu in schimbare privind securitatea”, care este “mult mai instabil si potential mai periculos” decat Razboiul Rece.

CITESTE SI: AMBASADORUL SUA, HANS KLEMM: DECIZIA ROMANIEI DE A CUMPARA AVIOANE F16 ESTE INTELEAPTA

“In EST, Rusia a anexat ilegal Crimeea, continua sa-i sprijine pe separatisti in estul Ucrainei, iar acum par sa se fi implicat in razboiul din Siria de partea (presedintelui sirian) Bashar al-Assad”, a spus Vershbow, intr-un declaratie postata pe site-ul NATO. “In SUD, de la Siria la Libia, state esuate sau aproape esuate au deschis usa pentru grupari extremiste si teroriste, dornice sa acopere vidul creat. In aceasta noua lume, aliatii si partenerii NATO trebuie sa poata actiona rapid si decisiv”, a adaugat el.

Pregatirile pentru Trident Juncture au pornit la inceputul lunii octombrie, cu sesiuni de instruire a staffului. Partea concreta a exercitiului va debuta miercuri sub comanda generalului german Hans-Lothar Domroese, au spus oficiali ai NATO.

Aproximativ 36.000 de militari si civili ar urma sa ia parte la exercitiu, alaturi de 130 de avioane, 16 elicoptere si 60 de nave si submarine. Circa 30 de tari sunt implicate, inclusiv state care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, dar si structuri precum Uniunea Europeana si Uniunea Africana.

CITESTE SI: SEA BREEZE 2015: EXERCITIU MILITAR COMUN NATO-UCRAINA, LA CARE PARTICIPA SI SOLDATI ROMANI

Rusia a fost invitata sa urmareasca exercitiul ca observator.

NATO a respins acuzatiile conform carora exercitiul este indreptat impotriva Moscovei, desi va teste noua forta de reactie rapida, creata anul trecut ca parte a raspunsului Aliantei la actiunile Rusiei in Ucraina.

Sursa foto: napolitoday