NATO si UE ar putea primi o lovitura puternica de la Estonia

NATO si UE ar putea primi o lovitura puternica de la Estonia

Scenariu deloc optimist pentru Estonia, care ar putea da o lovitura puternica NATO si UE. In Estonia vor avea loc, duminica, alegeri legislative, iar rezultatul lor este cel putin ingrijorator, in conditiile in care se prefigureaza ca ar putea fi castigate de un partid prorus, scrie Wall Street Journal in editia electronica.

Alegerile din Estonia ar putea fi castigate de Partidul de Centru (prorus), pe fondul unei campanii dominata de probleme socio-economice si de securitate nationala, pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina. Estonia, Letonia si Lituania si-au recastigat independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991 si au importante minoritati ruse. Aceasta minoritate tinde sa sustina Partidul de Centru, care are un acord de cooperare cu partidul Rusia Unita al presedintelui rus Vladimir Putin, in timp ce etnicii estoni voteaza cu alte partide.

Te-ar putea interesa si: Probleme in Transnistria, autoritatile au cerut asistenta financiara de la Rusia si Ucraina

Un sondaj de opinie publicat saptamana aceasta de institutul independent Turu-uuringute AS, Partidul de Centru (prorus) are un avans de cinci puncte procentuale fata de Partidul Reformist al premierului Taavi Roivas. Un alt sondaj publicat in urma cu o saptamana de institutul TNS Emor credita Partidul Reformist cu un avans de un punct fata de Partidul de Centru.

Partidul Reformist se afla la guvernare din 1999, dar sprijinul sau a scazut cu aproximativ 5-6 puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2011, in mare parte din cauza formarii a doua partide populiste, care ar putea obtine suficiente voturi pentru a intra in Parlament.

Partidul de Centru este creditat in sondaje cu cele mai multe voturi, dar ar putea avea dificultati la formarea unei coalitii. Cele trei partide mari – Partidul Reformist, social-democratii si Uniunea Pro Patria si Res Publica (IRL, dreapta conservatoare) – au anuntat ca nu vor participa la un Guvern condus de liderul de centru Edgar Savisaar, primarul capitalei Tallinn.

Citeste si: RUSIA, INTERVENTIE DE ULTIMA ORA LA BUCURESTI. IDEOLOGUL LUI PUTIN SI-A TRIMIS SOTIA SA PARTICIPE LA COLOCVIUL JEAN PARVULESCO

Dupa secole de dominatie daneza, suedeza, germana si rusa, Estonia si-a dobandit independenta in 1918. In 1940, Estonia a fost incorporata fortat in URSS si si-a recapatat independenta in 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. In 2004, Estonia a aderat la NATO si UE, la sfarsitul anului 2010 a aderat la OCDE, iar la 1 ianuarie 2011 a adoptat euro ca moneda oficiala.

Presedintele Estoniei este Toomas Hendrik Ilves, reales la 29 august 2011 pentru un al doilea mandat. Premier este Andrus Ansip. 

Citeste si: Ministri de Externe din Romania si Georgia au semnat un program de colaborare multisectoriala