NATO va amplasa un RADAR de tip 3D in sudul UNGARIEI

Un RADAR de tip 3D va fi amplasat de NATO in luna iulie in apropiere de satul Medina din sudul UNGARIEI, scrie joi cotidianul Nepszabadsag, potrivit Agerpres.

Ministerul Apararii ungar a declarat pentru ziar ca testarile radarului NATO se desfasoara conform programului si ca noul echipament furnizeaza intr-o maniera imbunatatita informatii pentru controlul spatiului aerian. Perioada de testare se va incheia in luna mai, cand rezultatele vor fi evaluate.

Totodata, asteptarile celor aproximativ 800 de locuitori din satul Medina pentru a primi sustinere nu au ramas fara raspuns, Ministerul Apararii contribuind cu suma de 100 de milioane de forinti (aproximativ 330.000 de euro) in cadrul accesarii unor fonduri pentru dezvoltare, noteaza ziarul.

Citeste si: AMENINTARE DURA din partea RUSIEI: Toate tarile participante la SISTEMUL ANTIRACHETA vor fi TINTE

UNGARIA a depus eforturi pentru instalarea celui de-al treilea RADAR NATO din 1999, insa toate incercarile s-au lovit de obiectii referitoare la impactul asupra mediului la cele doua amplasamente anterioare, varfurile muntoase Tubes si Zengo, ambele situate in apropiere de Pecs (sud-vestul Ungariei).

RADARUL de tip 3D este extrem de important pentru protejarea spatiului aerian al UNGARIEI, unul dintre cele mai aglomerate din Europa Centrala, au declarat anterior oficiali din domeniul apararii.

Citeste si: MIRCEA DUSA a anuntat UNDE vor functiona cele doua COMANDAMENTE NATO din Romania

Sursa foto: htka.hu