NATO va trimite avioane de supraveghere in TURCIA

NATO va desfasura AVIOANE DE SUPRAVEGHERE IN TURCIA pentru a ajuta aceasta tara membra sa-si PROTEJEZE SPATIUL AERIAN, asa cum s-a angajat Alianta Nord-Atlantica la inceputul lunii decembrie, potrivit unui anunt facut de guvernul german, citat de Agerpres.

‘Este prevazut un transfer provizoriu de avioane de recunoastere AWACS de la baza Geilenkirchen (vestul Germaniei) catre baza avansata de la Konya’, in SUDUL TURCIEI, nota pe 18 decembrie Ministerul Apararii german, intr-o informare dezvaluita duminica de presa.

In acest text, adresat Comisiei de aparare din Bundestag (camera inferioara a parlamentului german), Ministerul Apararii aminteste ca Berlinul furnizeaza NATO ‘30% din personalul’ celor 17 avioane AWACS aflate la Geilenkirchen.

CITESTE SI: SERBIA ISI MANIFESTA DEZACORDUL FATA DE PRIMIREA MUNTENEGRULUI IN NATO

Desi aceasta decizie presupune trimiterea de soldati germani in strainatate, guvernul nu ia in calcul sa ceara avizul Bundestagului pe motiv ca este vorba despre un simplu ajutor pentru supravegherea spatiului aerian si nu de o ofensiva armata.

Presedintele Comisiei de aparare din Bundestag, Wolfgang Hellmich, a apreciat drept ‘putin bizar’ momentul ales pentru acest anunt, in contextul in care parlamentarii germani sunt in vacanta.

Trimiterea de avioane AWACS ale NATO, al caror numar nu este precizat, se inscrie in cadrul ajutorului promis la inceputul lui decembrie de Alianta Nord-Atlantica ‘pentru asigurarea securitatii Turciei’ ca urmare a conflictelor la frontierele sale, in Irak si Siria.

Sursa foto: nato