Naufragiat in Pacific, descoperit dupa ce a plutit timp de 16 luni in deriva

Un barbat foarte slabit, a carui ambarcatiune a esuat pe un atol, in Pacific, afirma ca a plecat din Mexic in decembrie 2012, ca a plutit in deriva timp de 16 luni si ca un insotitor nu a reusit sa supravietuiasca, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Naufragiatul, cu parul lung si barba, a fost descoperit joi, dupa ce ambarcatiunea sa, cu o lungime de sapte metri, echipata cu motoare fara elice, a fost reperata de locuitori pe atolul Ebon.

“Nu se afla intr-o stare fizica buna, dar se reface”, a declarat pentru AFP Ola Fjeldstad, un student norvegian la antropologie care efectueaza cercetari pe atol, contactat telefonic. “I-am dat multa apa, prinde putere”, a spus Fjeldstad. “Ambarcatiunea este foarte avariata, arata ca a stat mult timp pe apa”, a adaugat el.

Naufragiatul, purtand doar lenjerie intima uzata, afirma ca a plecat din Mexic, catre El Salvador, in septembrie 2012, impreuna cu un insotitor, care a murit pe mare in urma cu cateva luni, in circumstante inca necunoscute.

Citeste si: Doi ani de la naufragiul Costa Concordia. Cateva zeci de supravietuitori au participat la o ceremonie de comemorare

Conform primelor informatii, barbatul ar fi parcurs peste 12.000 de kilometri. Vineri erau cunoscute putine detalii despre periplul barbatului, care vorbeste doar spaniola. Numele acestuia ar fi Jose Ivan.

El ar fi supravietuit mancand testoase, pasari si peste si band sange de testoasa, atunci cand nu ploua.

Niciun articol pentru pescuit nu se afla la bordul ambarcatiunii, iar Ola Fjeldstad crede ca barbatul a fost nevoit sa prinda prada cu mana. O testoasa se afla la bordul, cand ambarcatiunea a ajuns la atol.

Barbatul a fost condus pe Insula Ebon, care face parte dintre Insulele Marshall, pentru a se intalni cu primarul Ione de Brum. Acesta a anuntat Ministerul de Externe, cu sediul in capitala, Majuro.

Jose Ivan urma sa fie transferat in capitala, dar singurul avion guvernamental capabil sa aterizeze pe Insula Ebon, un atol izolat, pe care exista o singura linie telefonica, fara Internet, este supus in prezent unor operatiuni de mentenanta. Avionul ar urma sa devina operational abia marti, cel mai devreme, iar oficiali locali intentioneaza sa repatrieze naufragiatul pe mare.

Sursa foto: stirileprotv.ro