Naufragiatul in Pacific, Jose Salvador Alvarenga, se va intoarce in El Salvador

Naufragiatul in Pacific Jose Salvador Alvarenga a fost autorizat de catre medici sa paraseasca luni seara Insulele Marshall si sa se intoarca in tara sa natala, El Salvador, a anuntat o sursa apropiata autoritatilor, relateaza AFP.

Pescarul, care a spus ca a plutit in deriva timp de 13 luni, la bordul unei ambarcatiuni de pescuit de mici dimensiuni, dupa care a fost gasit pe Insulele Marshall in urma cu aproximativ 12 zile, urmeaza sa se imbarce la bordul unui avion catre Hawaii (Statele Unite), de unde va calatori catre El Salvador si familia sa, care il considera mort de mult timp.

Autoritatile au impiedicat presa sa il contacteze, barbatul fiind epuizat de aventura sa. Imediat dupa ce a fost gasit de catre locuitori pe atolul izolat Ebon, el a oferit o serie de interviuri reprezentantilor presei straine, fascinata de “epopeea” sa, care provoaca, totusi, unele indoieli in cadrul comunitatii stiintifice.

Medicii, care i-au interzis initial pescarului in varsta de 37 de ani sa ia avionul, din cauza unei dezhidratari acute, i-au dat unda verde sa plece, a anuntat o sursa apropiata dosarului.

De cand a fost transferat in capitala Insulelor Marshall, Majuro, Jose Salvador Alvarenga a fost spitalizat in mai multe randuri, din cauza dezhidratarii, dar si unor probleme legate de regimul alimentar din ultimele luni.

Citeste si: Barbatul care a plutit in deriva 14 luni in Oceanul Pacific a ajuns in civilizatie 

Barbatul a spus ca a plutit in deriva aproximativ 12.500 de kilometri, in urma unei pene a motorului micii ambarcatiuni, si ca a supravietuit hranindu-se cu carne cruda de peste si bandu-si urina sau sange de testoasa. Insotitorul sau a decedat.

Intr-o forma fizica relativ buna atunci cand a fost gasit, pescarul are de cateva zile articulatiile umflate si prezinta dureri violente la nivelul spatelui si o stare de letargie.

Franklyn House, un medic american pensionar care activeaza in cadrul unui ONG pe Insulele Marshall, a stat de vorba in mai multe randuri cu pescarul, in ultimele zile, si apreciaza ca acesta sufera de sindromul de stras posttraumatic, din cauza schimbarii comportamentului.

José Salvador Alvarenga traia ilegal in Mexic inainte de aceasta aventura.

Povestea pescarului a provocat comentarii ale unor specialisti care se indoiesc de o supravietuire intr-un mediu extrem si care considera improbabil – dar nu imposibil – sa scapi teafar dintr-un asemenea periplu pe mare, fara apa potabila si medicamente.

Sursa foto: puterea.ro