NAUFRAGIU CHINA: BILANTUL TRAGEDIEI a ajuns la 431 de MORTI si 11 DISPARUTI

Ultimul bilant al scufundarii navei de croaziera “Steaua Orientului”, luni, in Yangtze, a ajuns la 431 de morti si 11 disparuti, a anuntat duminica un purtator de cuvant guvernamental, citat de Reuters, in timp ce AFP transmite ca o ceremonie de doliu a fost organizata duminica pe malul fluviului, in dreptul epavei vasului.

Sute de persoane s-au aliniat pentru un moment de reculegere la ora 09:00 (01:00 GMT), printre care numerosi membri ai echipelor de salvare, potrivit imaginilor difuzate la postul chinez de televiziune. “Steaua Orientului”, cu 456 de pasageri si membri ai echipajului la bord, s-a rasturnat in mai putin de doua minute luni seara, din cauza vremii nefavorabile.

Numai 14 persoane au fost salvate, lista celor decedati marindu-se de-a lungul saptamanii pe masura ce scafandrii si membrii echipelor de salvare au gasit corpuri in apele maloase ale fluviului.

Traditia chineza impune ca mortii sa fie onorati in a saptea zi de la deces, de unde si ceremonia desfasurata duminica, la care guvernul a fost reprezentat de ministrul transporturilor, Yang Chuantang. Navele din apropiere au sunat sirenele, iar pe mal militarii si membrii echipelor de salvare si-au plecat capul.

Nava de croaziera, care a ramas cu chila in aer si pana la noua zecimi scufundata timp de trei zile, a fost redresata in cursul noptii de joi spre vineri cu ajutorul unor puternice macarale, pentru a facilita operatiunile de cautare in interior.

Autoritatile au admis sambata ca nu mai exista supravietuitori.

France Presse aminteste ca aceasta este cea mai mare catastrofa nautica din China ultimilor aproape 70 de ani. Cel mai grav accident de navigatie din istoria Chinei s-a produs in 1948, cand explozia unui vapor cu aburi pe raul Huangpu, in sud-estul tarii, a dus la moartea a peste o mie de oameni, scrie EFE.

Sursa foto: efe