NAVETA spatiala Soiuz TMA-13M va pleca spre STATIA SPATIALA INTERNATIONALA

Lansarea rachetei spatiale Soiuz TMA-13M, catre STATIA SPATIALA INTERNATIONALA (ISS), este programata, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru 28 mai, la ora 3.57 de EDT – respectiv 1.57, ora locala in Kazahstan, 29 mai, potivit Agerpres.

Expeditia 40/41 are un echipaj format din trei membri: cosmonautul Maxim Suraev al Agentiei Spatiale a Federatiei Ruse, astronautii Reid Wiseman de la NASA si Alexander Gerst de la Agentia Spatiala Europeana (ESA/Germania). Ei vor andoca, la mai putin de sase ore de la lansare, la 9:48 EDT si se vor alatura celor trei membri ai echipajului ISS aflati deja la bordul statiei: astronautul Steve Swanson de la NASA si cosmonautii rusi Alexander Skvortsov si Oleg Artemiev.

Astronautii Reid Wiseman, Alexander Gerst si cosmonautul Maxim Suraev vor ramane la bordul statiei pana la mijlocul lunii noiembrie. Astronautul Steve Swanson si cosmonautii Alexander Skvortsov si Oleg Artemiev vor reveni pe Pamant la jumatatea lunii septembrie.

Prima misiune de extindere a STATIEI SPATIALE INTERNATIONALE a avut loc la 20 noiembrie 1998 si a fost oprita dupa tragedia navetei Columbia din 2003. NASA a reluat constructia ISS in septembrie 2006.

Citeste si: CONFRUNTAREA dintre SUA si RUSIA se extinde in SPATIU

Au urmat o serie de lansari in spatiu de la bazele din Florida, Kazahstan si Guyana Franceza (baza de lansare a Agentiei Spatiale Europene) pentru dezvoltarea ISS. La acoperirea costurilor acestui ambitios proiect, de peste 100 de miliarde de dolari, au participat Canada, Japonia, Federatia Rusa, SUA si 11 state din cadrul Agentiei Spatiale Europene.

De la sosirea primei Expeditii la 2 noiembrie 2000, prezenta umana pe ISS a fost continua. Astronauti si cosmonauti din 15 de natiuni diferite au fost membri ai expeditiilor catre statie. Dupa ce NASA a sistat in 2011 programul de transport al astronautilor sai catre ISS, acestia depind de rachetele rusesti Soiuz pentru a ajunge la bordul statiei spatiale. In 2014, Rusia a anuntat ca din 2020 nu vor mai oferi transport astronautilor american spre STATIA SPATIALA INTERNATIONALA.

Citeste si: ROGOZIN: RUSIA va interzice astronautilor americani sa urce la bordul Statiei Spatiale Internationale

Programul ISS, un proiect comun intre cinci agentii spatiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) si ESA (o asociatie de mai multe tari europene), este finantat pana in 2024 si poate functiona pana in 2028.

Sursa foto: spacefacts.de