Neagu Djuvara a implinit 97 ani. Sa ne traiesti, maestre!

Neagu Djuvara s-a nascut pe 18 august 1916 la Bucuresti, dintr-o familie aristocrata de aromani. Este cunoscut ca istoric, filosof , romancier, dar si gazetar.

Djuvara fost licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940).

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, a fost trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, reprezentata de doamna Kollontai. Numit secretar de delegatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, Djuvara va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si acest minister.

Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii al exilului romanesc (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare „Carol I”).

In 1961, a plecat in Africa, in Republica Niger, unde a stat 23 ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.

Intre timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona. In mai 1972, a obtinut doctoratul de stat (docenta) la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog si filozof Raymond Aron. Mai tarziu, a obtinut si o diploma a prestigiosului Institut national de limbi si civilizatii orientale de la Paris (INALCO).

Din 1984 a devenit secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa decembrie 1989, cand se intoarc acasa. Din 1991 in 1998  a fost profesor – asociat la Universitatea din Bucuresti.

Djuvara a fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul national „Serviciul Credincios” si cu „Ordre des Arts et des Lettres” in grad de Ofiter.

Pe 30 Octombrie 2012, Neagu Djuvara a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti.

Istoric, filosof, romancier, dar si jurnalist, Neagu Djuvara a publicat, in principal, despre istoria Romaniei si a poporului roman. O bună parte din cartile sale se refera la filosofia istoriei, concentrandu-se in jurul problemei obiectivitatii istoriei si istoriografiei.

Djuvara este un sustinator al continuarii cercetarilor referitoare la istoria romanilor, punand la indoiala calitatea cercetarii din perioadele interbelica si comunista. El afirma ca anumite parti ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a deservi scopuri politice. Ipotezele lansate de Djuvara atrag deseori controverse si sunt vazute ca subminand identitatea nationala romana, cum este de pilda teoria ca nobilimea din formatiunile statale medievale romanesti ar fi fost de origine cumana.

Dintre scrierile sale celebre amintim : „Intre Orient si Occident. Tarile romane la inceputul epocii moderne” (1995),  „Exista istorie adevarata?” (2012), „Cum s-a nascut poporul roman” (2001) sau „De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul” (2003).

Sursa foto: facebook.com