Negocieri esuate intre Obama si Putin. Ucraina in prag de razboi

Rusia isi rezerva dreptul de a “proteja interesele sale si populatia rusofona” in caz de “violente” in estul Ucrainei si in Crimeea, i-a spus presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Cei doi presedinti au discutat, sambata noapte la telefon, timp de 90 de minute despre situatia din Ucraina. Presedintele Barack Obama l-a avertizat pe Vladimir Putin ca o continuare a violarii dreptului international ar duce la “o si mai mare izolare politica si economica”, arata un comunicat al Casei Albe.

De cealalta parte, Vladimir Putin a evocat “amenintarea reala care exista la adresa vietii si sanatatii cetatenilor rusi din teritoriul Ucrainei”, dar si “faptele infractionale ale ultranationalistilor sprijiniti de actuala autoritate de la Kiev, se arata in comunicatul Kremlinului.

Citeste si: RUSIA: Parlamentul a aprobat cererea lui PUTIN pentru o eventuala interventie militara in Ucraina

In cursul conversatiei telefonice, presedintele american l-a indemnat pe omologul sau rus sa-si retraga fortele din Crimeea si l-a avertizat in privinta unei izolari a Rusiei pe scena internationala, daca va insista sa intervina in Ucraina.

Obama i-a spus lui Putin ca a incalcat legislatia internationala mobilizand trupe in Ucraina si i-a solicitat sa discute pasnic cu autoritatile de la Kiev pe marginea ingrijorarilor sale privind situatia populatiei rusofone din aceasta tara, a anuntat Casa Alba.

Totodata, Casa Alba arata ca SUA nu vor participa la intalnirile pregatitoare pentru summitul G8 de la Soci (Rusia) si califica interventia Rusiei drept “o violare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, o incalcare a dreptului international”.

Drept raspuns, Kremlinul spune ca Rusia isi rezerva dreptul de “a proteja interesele sale si populatia rusofona” in caz de “violente” in estul Ucrainei si in Crimeea.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la “normalizarea” situatiei.

Sursa foto: noi.md