IOHANNIS a preluat conducerea interimara a PNL. PDL a votat in unanimitate pentru fuziunea cu PNL

Noul partid rezultat din fuziunea PNL cu PDL se va numi PNL

PNL si PDL s-au intalnit luni, pret de o ora si jumatate, pentru a discuta despre unificarea dreptei si desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidentiale din toamna. Liderii PNL si PDL au discutat la fostul sediu al USL. Klaus Iohannis si Vasile Blaga au anuntat, dupa intalnire, ca PNL si PDL doresc ca fuziunea sa se realizeze rapid, iar desemnarea candidatului unic la Presedintie sa se faca pana cel tarziu la 1 august.

Intalnirea dintre cei doi a fost urmata de Biroul Politic al PNL. Vedeti mai jos cursul evenimentelor de astazi.

“A fost o discutie scurta si foarte buna, am reconfirmat impreuna ca dorim o fuziune a partidelor noastre, dorim o fuziune intre PNL si PDL, cat de repede va fi posibil acest lucru”, a declarat Iohannis. El a precizat ca au fost convenite “comisii mixte de lucru” ale celor doua partide, care sa lucreze pe anumite domenii in perspectiva fuziunii. AFLA AICI DETALII

Tot astazi s-a stabilit ca prim-vicepresedintele demisionar Klaus Iohannis sa fie presedinte interimar al PNL pana la organizarea congresului extraordinar de la sfarsitul lunii iunie, ca urmare a deciziei lui Crin Antonescu de a renunta la pozitia de sef interimar al partidului, a decis Biroul Politic in sedinta de luni dupa-amiaza. AFLA AICI DETALII

Klaus Iohannis a anuntat cateva modificari, care vor fi supuse dezbaterii congresului, printre masuri numarandu-se desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte, dar si alegerea celor 31 de vicepresedinti prin alegere libera. Mai exact, nu se va merge pe lista de motiune cu o lista de persoane, ci fiecare functie se va ocupa prin competitie.

De precizat ca democrat-liberalii au votat luni, la Colegiul Director al partidului, in unanimitate, pentru fuziunea PDL cu PNL, sustin surse democrat-liberale, care mai precizeaza ca “nu a fost niciun vot impotriva acestei fuziuni”. 

MONDO NEWS a transmis MINUT CU MINUT negocierile dintre PNL si PDL, precum si declaratiile celor doi lideri, Klaus Iohannis si Vasile Blaga.

UPDATE ora 16.05: PDL a votat ca pe 1 august sa fie numit candidatul PNL-PDL la Presedintie.

UPDATE ora 16.00: DECLARATII KLAUS IOHANNIS: A fost vorba de punerea in practica a hotararii luate de Crin Antonescu de a se retrage din toate functiile. Am luat act, mai multi i-am multumit pentru activitatea extraordinara depusa in calitatea de preseditne de partid, indeplinita timp de 5 ani. A fost un presedinte exceptional pentru PNL. Conform statutului, in calitate de prim-vice am preluat interimar functia de presedinte a partidului. Am luat cateva decizii administrative privind organizarea congresului.

Am hotarat cateva lucruri care sa fie discutate la congres: sa discutam apartenenta PNL la grupul PPE, este o tema foarte importanta care va fi dezbatuta in organizatiile judetene si apoi la congres; am propus comisiei privind modificarea statutului sa facem cateva modificari in statutul PNL (toate functiile eligibile sa fie la alegere libera, nu se va merge pe lista de motiune cu o lista de persoane, fiecare functie se va ocupa prin competitie, am propus sa se renunte la functia de prim-vicepresedinte). Ele vor fi discutate, dezbatute si congresul va hotari asupra a ce se va regasi in statut. Voi conduce partidul in asa fel incat sa fie rezolvate problemele operativ si bine. Nu ma mut, partea de partid o voi face de la Bucuresti. Am propus sa pastram numarul de 31 de vicepresedinti, dar ca secretarul general sa fie ales de congres. 

– Negocierile intre noi si PDL decurg foarte bine, dar fiind negocieri dati-mi voie sa nu fac alte aprecieri decat cele facute deja. Vom merge pe varianta pe care o vom agrea de comun acord, va fi supusa conrgesului. Astazi nu am luat decizii, suntem in negocieri. Nu a fost vorba niciodata de o fuziune prin absorbtie. Sunt doua partide sensibil egale care pot fuziona prin comasare. 

– Trebuie sa gasim o varianta optimala pentru un mare partid de dreapta. Esenta discutiilor pe care le ducem acum sunte doar intre PNL si PDL. Imi insusesc negocierile si discutiile purtate de domnul Crin Antonescu privind negocierile.

UPDATE ora 15.31: PDL a votat in unanimitate fuziunea cu PNL. Deocamdata nu se stie cand se va realiza, insa ambii lideri de partid au declarat ca trebuie sa aiba loc cat mai repede. Fuziunea ar urma sa se realizeze prin comasare, reprezentantii PDL afirmand ca sunt dispusi sa renunte la sigla partidului.

UPDATE ora 15.00: KLAUS IOHANNIS este noul presedinte interimar al PNL. Biroul Politic National a luat aceasta decizie in urma cu putin timp, mandatul de presedinte interimar urmand a fi valabil pana la Congresul extraordinar din 28-29 iunie.

UPDATE ora 14.00: Membrii PNL se vor reuni in scurt timp in Biroul Politic. Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, va prelua cel mai probabil conducerea partidului.

UPDATE ora 13.20: DECLARATII KLAUS IOHANNIS: Am terminat discutiile in comisia mixta PDL-PNL. A fost o discutie scurta si foarte buna, am reconfirmat ca dorim o fuziune a partidelor noastre cat de repede va fi posibil. Am convenit cateva lucruri concrete: ce comisii vom ave, de ce anume se vor ocupa comisiile, saptamana aceasta vom desemna membrii din comisiile mixte care vor incepe sa lucreze. Acest inceput in forta arata determinarea noastra de a merge inainte pe aceasta cale. Doar ca sa nu uitam vreau sa reiau ideea cu candidat comun, a durat cateva secunde discutia si toata lumea a reconfirmat ca partidele noastre doresc un candidat comun. Asta in cazul in care nu reusim fuziunea mai repede decat se impune.

DECLARATII VASILE BLAGA:
Lucram intr-o alianta practic, deastazi grupurile parlamentare vor lucra impreuna, am stabilit si pasii urmatori, vom lucra in comsiii paritare, cea mai importanta sarcina fiind cea care va lucra la proiectul pentru Romania. Vom avea un singur candidat, e adevarat. Vrem sa construim o dreapta unita. Am stabilit de asemenea o comisie care sa lucreze la statut, discutam despre statutul unui mare partid. Am adaugat si o comisie pentru Justitie si intarirea statului de drept. Ele vor lucra de saptamana aceasta ca si cum ar fi ale aceluiasi partid. PNL trebuie sa-si anunte oficial pe cel care va intra in competitie, dupa aceea urmam sondajele. Sunt puncte multe importante, in primul rand respectarea parcursului euroatlantic al Romaniei, modul in are vedem viitorul economic, toate sunt importante. 

Candidatul unic al dreptei unite va fi desemnat in urma a trei etape, una dintre acestea fiind desemnarea unui candidat din partea fiecarui partid. Totodata, PNL si PDL doresc sa comande sondaje, pentru a afla profilul prezidentiabilului dorit de romani. Pana acum erau erau doua nume vehiculate pentru cursa prezidentiala, Crin Antonescu si Catalin Predoiu, insa dupa anuntul lui Antonescu de retragere a candidaturii sale, locul acestuia va fi luat cel mai probabil de Klaus Iohannis. Intalnirea dintre liderii PNL si PDL precede sedinta Biroului Politic National al PNL din aceasta dupa-amiaza, in care se va stabili ca Iohannis sa preia conducerea interimara a partidului.

Citeste si: Antonescu: IOHANNIS va prelua prerogativele de conducere ale partidului

Fostul presedinte PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca decizia sa de a se retrage din postura de candidat al formatiunii sale la alegerile prezidentiale nu are legatura cu presedintele Traian Basescu. In schimb, Antonescu afirma ca hotararea sa inseamna, pentru liderul de la Cotroceni, finalul carierei politice.

„Nu exista nicio legatura intre Basescu si decizia mea. Dimpotriva, odata cu constituirea acestei aliante intre PNL si PDL, cariera politica a lui Basescu a luat sfarsit. Nu doar ca nu e creatorul acestei coalitii, dar aceasta coalitie il exclude. Ramane liderul unui partid de 6% cu care deocamdata nimeni nu doreste sa discute. Decizia mea nu a fost influentata dinspre PDL, nimeni nu a invocat persoana mea“, a declarat Crin Antonescu, luni, la Digi 24.

Citeste si: ANTONESCU: Tariceanu a fost mereu un lider politic mediocru, nu ma mira parerea lui

Presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, anuntase in weekend ca a decis sa se retraga din cursa pentru Presedintia Romaniei pentru a putea fi desemnat un candidat care sa fie acceptat mai usor de tot ceea ce inseamna forta politica de dreapta.

“Constient ca este intru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa faca pasi cat mai concreti inainte, ca este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite sa fie desemnat, anunt intentia de a nu candida la Presedintia Romaniei si de a favoriza in acest fel desemnarea grabnica, rapida, pana la sfarsitul acestei luni sau cel tarziu pana la 15 iulie a unui candidat care sa fie acceptat mai usor de tot ceea ce inseamna forta politica de dreapta sau cel putin cu aceasta pretentie, de toti cei care vor sa faca din Romania o tara pentru pietoni si nu pentru baroni”, a afirmat Crin Antonescu.