Negocieri intre FMI si Guvern. Ponta: Nu vom accepta un deficit mai jos de 1,4%

Negocierile dintre Guvernul Romaniei si reprezentantii FMI au fost reluate, sambata, la sediul Ministerului Finantelor. Marul discordiei dintre oficialii romani si creditorii internationali il reprezinta deficitul bugetar, dupa ce vineri seara nu s-a ajuns la niciun acord. Autoritatile romane si-au mentinut pozitia privind un nivel al deficitului bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, potrivit reprezentantilor MFP, dupa ce FMI a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015. 

UPDATE ora 23.30: Premierul Victor Ponta a reafirmat sambata ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % in negocierile cu delegatia FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala. 

Premierul Victor Ponta a reafirmat sambata, la Antena 3, ca Guvernul nu va accepta un deficit mai mic de 1,4% si a aratat ca este optimist ca se va ajunge in cele din urma la o solutie cu reprezentantii FMI. Asta dupa ce FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.

Expertii FMI se descarca pe Guvern ca pe “elevul din ultima banca”, a declarat premierul Victor Ponta, explicand ca, probabil, acestia au devenit mai rigizi in negocieri dupa ce l-au auzit pe presedintele Traian Basescu, care, cu o zi inaintea cererii de reducere a deficitului, i-ar fi criticat ca sunt “prea buni” cu Guvernul. Seful Executivului a afirmat categoric ca Guvernul nu va accepta “niciun fel de deficit mai jos de 1,4%”, in conditiile in care Fondul Monetar International cere reducerea deficitului bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB.

“Eu am trei ani de negocieri cu Fondul si cu Comisia, ca aici e Comisia Europeana. Ei intotdeauna, daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se spune, “elevul din ultima banca”, pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4. Si asa, si 1,4, cum a fost semnat de domnul Basescu in 2011, dupa parerea mea a facut o mare greseala, dar a fost, e semnat, nu avem cum sa schimbam. In plus, vrem sa obtinem pentru fonduri europene”, a spus Ponta, la Antena 3.

Premierul a afirmat ca nu stie daca exista o legatura directa intre solicitarea FMI si CE, din noaptea de joi spre vineri, pentru un deficit mai mic si declaratia presedintelui Traian Basescu de joi seara pe tema negocierii Guvernului cu FMI, adaugand imediat “dar este, totusi”.

“Nu s-a incheiat ‘dealul’, ca sa spun asa…Dar cu siguranta nu se pune, din punctul nostru de vedere, problema acceptarii unui deficit sub 1,4, din urmatoarele motive: suntem confirmati de Eurostat tara care a avut cea mai mare crestere economica in trimestrul III, din toata Uniunea Europeana. Lucrul asta trebuie sustinut prin masurile pe care le-am luat de stimulare economica si prin investitii. Deci, daca tot taiem, e greu sa tinem acest ritm. In al doilea rand, toata lumea ne-a felicitat — ma rog, aproape toata lumea — ca de la 7% absorbtie a fondurilor europene am ajuns la 50% si anul viitor probabil vom fi undeva la 75-80%. Dar 2015, pentru cei care acceseaza fonduri europene — sper sa nu fiu prea tehnic — stiu foarte bine ca este ultimul an din bugetul 2007-2013 si primul an din bugetul 2014-2020. (…) Ne vom intelege si de data aceasta, spre binele Romaniei”, a mai spus Ponta.

El a precizat din nou ca Guvernul nu va accepta un deficit mai mic de 1,4% si a aratat ca este optimist ca se va ajunge la o solutie in acest sens. Premierul a argumentat ca, in 2012, Romania a trecut sub 3% din deficit, ceea ce foarte multe tari europene precum Franta, Spania, Italia, Irlanda, Portugalia — nu au nici astazi.

Victor Ponta a mai spus ca relatia tarii noastre cu Comisia Europeana este “o relatie slaba”. “Suntem foarte putin influenti, dintr-un motiv care trebuie… se va schimba, sunt convins, din ianuarie, si anume: va dau exemplu concret: urmatorul Consiliu European este pe 17-18. Nu merge Klaus Iohannis, cel care poate spune ‘Domnule, eu vorbesc in numele Romaniei in urmatorii cinci ani!’ Nu merg eu care sunt primul ministru , probabil voi mai fi, merge un domn care vine si zice ‘Am venit sa va spun la revedere!’ Si pleaca. Dar in acel Consiliu European trebuie discutat despre acel plan de investitii de 300 de miliarde lansat de dl Juncker, trebuie discutat si despre aceste probleme de deficit”, a motivat Victor Ponta.

________________

Solicitarea de reducere a deficitului bugetar este considerata inacceptabila de partea romana, care ia in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%. Ministrul Bugetului, Darius Valcov, a declarat ca nu se accepta schimbarea regulilor in timpul jocului si ca o astfel de masura ar insemna ingenuncherea economiei romanesti.

Valcov a confirmat aceste informatii si la Realitatea TV. Intrebat daca este luata in calcul ruperea acordului cu FMI in cazul in care nu se vor intelege asupra deficitului, Valcov a evitat sa dea un raspuns clar. Insa, chiar daca se rupe acordul cu FMI, raman angajamentele in fata Comisiei Europene.

Mondo News iti recomanda si: ADEVARUL DESPRE NEGOCIERILE CU FMI. CE SE ASCUNDE DINCOLO DE INFORMATIILE OFICIALE

Pretentiile FMI strica toate planurile Guvernului, precum suplimentarea bugetului Apararii ori reluarea programelor de infrastructura, ignorate in acest an.  Dupa mai mult de o jumatate de zi de discutii, cele doua parti s-au pus de acord asupra unui singur punct: ca nu sunt de acord.

Imaginea, prezentata de partea guvernamentala, e doar o latura a problemei, pentru ca nu exista deocamdata nicio reactie din partea institutiilor internationale.

Mondo News iti recomanda si: NEGOCIERILE CU FMI CONTINUA SAMBATA. PARTEA ROMANA ISI MENTINE POZITIA: DEFICIT BUGETAR DE 1,4% DIN PIB IN 2015

FMI si Comisia Europeana ar dori un deficit bugetar pentru anul viitor de doar 0,9%. Tinta deja stabilita era de 1,4%. insa chiar si acest prag este dificil de atins si, pentru sunt constrangeri mari, dar si cheltuili promise uriase, guvernul de la Bucuresti incearca sa obtuina niste derogari, pentru a se putea duce cu deficitul la 2,1%.