Negocierile cu FMI continua sambata. Partea romana isi mentine pozitia: Deficit bugetar de 1,4% din PIB in 2015

Legea insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci, dicutate de FMI cu autoritatile romane

Negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) vor continua si sambata iar autoritatile romane isi mentin pozitia privind un nivel al deficitului bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, potrivit reprezentantilor MFP. Fondul Monetar International (FMI) a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015.

“Romania nu isi poate permite azi sa coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (…) Mandatul meu este de a nu cobori sub 1,4%, care oricum este prea mic si prea apasator pentru situatia Romaniei de azi. Orice discutie sub 1,4% este inacceptabila. Daca s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o ingenunchere definitiva a economiei romanesti”, a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov.

El a precizat ca solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansata in cursul discutiilor tehnice, care au avut loc in noaptea de joi spre vineri.

“Am fost informat de echipa tehnica de la minister ca azi noapte, in cadrul discutiei tehnice, FMI ar fi introdus in discutie acest element nou, pe care noi nu-l stiam, acela de a lua in calcul discrepantele istorice (dintre deficitul calculat pe cash si cel calculat pe metodologia ESA — care ia in calcul si angajamentele de plata — n.r.)”, a spus Valcov. 

Mondo News iti recomanda si: Ponta nu exclude o eventuala demisie din Guvern, insa doar in varianta nominalizarii unui premier de la PSD

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferenta intre solicitarea FMI si nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 — 4 miliarde lei, care ar trebui taiati din buget, de la investitii publice. Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene.