NEGOCIERILE pentru BUGETUL Uniunii Europene pentru 2015 au ESUAT

Guvernele Uniunii Europene (UE) si Parlamentul European (PE) nu au reusit sa ajunga la un acord privind bugetul UE pe 2015 luni seara, cand a expirat termenul limita pentru lansarea unui nou proiect de buget, a anuntat o purtatoare de cuvant a comisiei insarcinate cu bugetul din cadrul legislativului european, transmite AFP.

‘Nu a fost obtinut un acord asupra bugetului european, iar Comisia Europeana va prezenta un nou proiect de buget pe 2015’, a rezumat purtatoarea de cuvant intr-un mesaj postat pe Twitter.

CITESTE SI: PARLAMENTUL EUROPEAN a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova 

Negocierile intre ministrii europeni asupra bugetului, ce ar urma sa atinga circa 140 de miliarde de euro in 2015, au fost intrerupte deja vineri din cauza unor dezacorduri intre membri si urmau sa fie reluate luni. Parlamentul European conditioneaza — dupa cum s-a intamplat si in anii precedenti — unda sa verde pentru bugetul din 2015 de un acord privind ajustarile aduse bugetului pe 2014, grevat de circa 30 de miliarde de euro neplatite.

‘Trebuie sa avem un raspuns concret pentru problema insuportabila a facturilor neplatite ce se acumuleaza pe birourile Comisiei’, a declarat eurodeputatul francez Jean Arthuis. Aceste plati neefectuate ‘pun in pericol credibilitatea autoritatii europene si alimenteaza argumentele eurofobe’, a adaugat el.

CITESTE SI: BARACK OBAMA a catalogat agresiunea RUSIEI din UCRAINA drept o amenintare MONDIALA

Suma platilor prevazuta la 140 de miliarde de euro este in crestere cu 3,3% prin raport cu bugetul initial pentru 2015, cu un impuls de 24,5% in favoarea cercetarii si educatiei. Parlamentul solicita 146,4 de miliarde de euro, o crestere de 8,1% prin raport cu 2014.

Sursa foto: adevarul.ro