Nelson Mandela a fost antrenat militar de agentii Mossad in Etiopia, dezvaluie cotidianul Haaretz

Fostul lider sud-african Nelson Mandela, care a decedat la 5 decembrie, la varsta de 95 de ani, a fost antrenat militar de agentii Mossad in 1962, in Etiopia, arata un document secret descoperit in Arhivele Nationale din Israel, dezvaluie cotidianul Haaretz, in editia online, citat de agentia Mediafax.

O scrisoare datata 11 octombrie 1962 si trimisa de Mossad Ministerului de Externe de la Ierusalim dezvaluie ca Mandela a urmat antrenamentele sub indrumarea agentilor Mossad in Etiopia, fara ca acestia sa cunoasca adevarata identitate a liderului sud-african, care s-a prezentat cu pseudonimele David Mobsari si “Black Pimpernel”.

“Dupa cum stiti, in urma cu trei luni am discutat cazul unui stagiar care a sosit la ambasada israeliana din Etiopia sub numele David Mobsari”, arata scrisoarea Mossad data publicitatii de cotidianul Haaretz. Potrivit documentului, antrenamentele au inclus cursuri de judo, metode de sabotaj si tehnici de folosire a armelor.

Scrisoarea publicata de Haaretz precizeaza, de asemenea, ca “stagiarul a manifestat un interes deosebit pentru metodele folosite de miscarea paramilitara clandestina Haganah si, de asemenea, era interesat de problemele comunitatii evreiesti din Israel”.

Haaretz afirma ca antrenamentele au avut loc in 1962, cand Nelson Mandela a parasit in secret Africa de Sud si a vizitat mai multe tari africane, inclusiv Etiopia, Algeria, Egipt si Ghana, in incercarea de a obtine sprijin financiar si militar de la liderii acestor state pentru bratul armat al Congresului National African.

Potrivit Haaretz, scrisoarea a fost descoperita in Arhivele Nationale din Israel de David Fachler, un israelian in vârsta de 43 de ani, care pregatea un studiu privind relatiile dintre Africa de Sud si Israel.