NELSON MANDELA a incetat din viata! Cine a fost NELSON MANDELA

NELSON MANDELA a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucura de un imens cult al personalitatii pe care nu l-a dorit cu adevarat.

NELSON MANDELA a fost liderul al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud si a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, MADIBA a devenit simbolul oprimarii poporului sau, in timp ce lumea intreaga manifesta si organiza concerte pentru a fi eliberat.

NELSON MANDELA a castigat Premiul Nobel pentru Pace in 1993, impartit cu ultimul presedinte al regimului de apartheid din Africa de Sud, Frederik De Klerk.

Sub culorile Congresului Naţional African (NAC), NELSON MANDELA a fost primul presedinte al noii “natiuni curcubeu”, in perioada 1994-1999.

NELSON ROLIHLAHLA MANDELA s-a nascut la 18 iulie 1918 in satul Mvezo, in Transkei (sud-est), in clanul regal Thembu al etniei xhosa.

MANDELA s-a mutat in satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, “anii cei mai fericiti” – o copilarie libera la tara probabil idealizata, ulterior primind o educatie buna.

Invatatorul sau l-a numit Nelson, in timp ce tatal sau il striga Rolihlahla (“cel care creeaza probleme”, in xhosa). NELSON MANDELA s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.

NELSON MANDELA a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza un conflict cu privire la alegerea reprezentantilor studentilor. Inainte de exmatriculare, a fugit din familie, la varsta de 22 de ani, pentru a scapa de o casatorie aranjata.

Sosit la Johannesburg, NELSON MANDELA ia atitudine impotriva segregatiei fata de persoanele de culoare. El se intalneste cu Walter Sisulu, care ii devine mentor si un prieten apropiat, si intra prin intermediul sau in ANC, unde impreuna cu Oliver Tambo formeaza Liga de Tineret.

NELSON MANDELA a fost un mare iubitor de femei si boxer in timpul liber, totodata indeplinind, pe atunci, munci diverse si studiind pentru a deveni avocat.

Dupa interzicerea ANC in anul 1960, NELSON MANDELA este arestat in numeroase randuri, trece in clandestinitate, prezidand crearea unei aripe armate a ANC. Arestat, din nou, in 1962, el a fost condamnat la inchisoare pe viata doi ani mai tarziu.

NELSON MANDELA a petrecut 18 din cei 27 de ani de inchisoare pe Robben Island, o insula mica din largul orasului Cape Town.

Regimul sever de detentie la care a fost supus s-a relaxat in ultimii ani, atunci cand a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce in ce mai asediat.

“Detinutul 46664” a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la iesirea din inchisoare, alaturi de sotia sa Winnie, muza rezistentei fata de regim, face inconjurul lumii.

NELSON MANDELA si partidul ANC castiga detasat primele alegeri democratice dintr-o Africa de Sud aflata in pragul razboiului civil in data de 27 aprilie 1994.

Adulat de catre persoanele de culoare, castigand putin cate putin afectiunea albilor uimiti de lipsa dorintei de razbunare, presedintele NELSON MANDELA a devenit pentru o natiune intreaga “MADIBA“, numele sau de clan si apelativ afectuos.

NELSON MANDELA s-a casatorit pentru a treia oara cu Graça Machel, vaduva fostului presedinte mozambican Samora Machel, in anul 1998, chioar in ziua in care implinea varsta de 80 de ani.

NELSON MANDELA s-a retras din activitatea politica în 1999, si si-a impartit timpul intre Johannesburg si Qunu.

NELSON MANDELA nu a mai aparut in public din 2010, insa le zambeste, zilnic, compatriotilor sai de pe bancnotele sud-africane.

Sursa foto: mathrubhumi.com