NELSON MANDELA, omagiat vineri printr-un DOODLE

NELSON MANDELA, primul presedinte de culoare al Africii de Sud, militant antiapartheid inversunat si detinutul politic cel mai celebru din lume, este aniversat, vineri, printr-un DOODLE.

NELSON MANDELA, in varsta de 95 de ani, eroul luptei impotriva apartheidului, a murit pe 5 decembrie 2013. Google ii aniverseaza azi, 18 iulie, ziua de nastere, printr-un Doodle. 

Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud, NELSON MANDELA, in varsta de 95 de ani, a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990, informeaza realitatea.net.

NELSON MANDELA a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1993, premiu impartit cu ultimul presedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Citeste si: MAYA ANGELOU A MURIT! POETA AMERICANA SI ACTIVISTA PENTRU DREPTURILE OAMENILOR DE CULOARE A DECEDAT LA 86 DE ANI

Sub culorile Congresului National African (NAC), NELSON MANDELA a fost primul presedinte al noii “natiuni curcubeu”, in perioada 1994-1999.

NELSON MANDELA a petrecut 18 din cei 27 de ani de inchisoare pe Robben Island, o insula mica din largul orasului Cape Town.

Regimul sever de detentie la care a fost supus s-a relaxat in ultimii ani, atunci cand a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce in ce mai asediat.

In cele din urma, “detinutul 46664” a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la iesirea din inchisoare, alaturi de sotia sa Winnie, muza rezistentei fata de regim, face inconjurul lumii.

NELSON MANDELA: In 1998, in ziua implinirii varstei de 80 de ani, el s-a casatorit pentru a treia oara cu Graça Machel, vaduva fostului presedinte mozambican Samora Machel.

NELSON MANDELA s-a retras din activitatea politica in 1999, urmand sa-si imparta timpul intre Johannesburg si Qunu. De cateva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infectie pulmonara, cauzata probabil de tuberculoza contractata in inchisoare.

Citeste si: “GOOD MORNING MISTER MANDELA”: MEMORIILE FOSTEI ASISTENTE A LUI MADIBA VOR FI PUBLICATE LA VARA

NELSON MANDELA, care nu a mai aparut in public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atat de putere, cat si de opozitie, zambindu-le in fiecare zi tuturor compatriotilor de pe bancnote.

NELSON MANDELA a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat in decembrie 2013 presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro