Nelu Tătaru și Alexandru Rafila despre reistaurarea stării de urgență în România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că nu se impune revenirea la starea de urgență în România. ”Se impune respectarea regulilor și măsurilor”, a mai adăugat Tătaru.

“În ultimele șapte zile care le putem pune oarecum în legătură cu activitatea școlară avem 158 de copii infectați și 73 de cadre didactice și nedidactice. Menționez că toată această ultima perioada poate fi pusă în legătură cu activitatea școlară, cea de-a două săptămâna din primele 14 zile. La fel, dacă ne raportăm la cele peste 130.000 de cazuri, de la începutul acestei pandemii, avem 3200 de copii între 0 și 9 ani și 5200 de copii între 10 și 19 ani.

În ultima săptămâna, la nivel național, mergem pe un număr pe care l-am evaluat și în anchetele epidemiologice. Sunt 276 de copii între 0 și 9 ani și 597 între 10 și 19 ani, în perioada 21 – 29 septembrie”, a declarat ministrul la postul Digi24.

„Ziua se compune din transport către școală, ziua școlii, transportul de la școală acasă, lucrul în familie, jocul în parcuri. Toate sunt reglementate, noi doar trebuie să respectăm măsurile”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă este valabilă revenirea la starea de urgență dacă timp de peste cinci zile de înregistrează mai mult de 2.000 de cazuri, Tătaru a răspuns că starea de urgență în acest moment nu se impune: „Se impune respectarea regulilor”.

La rândul său, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, tot la Digi24, referitor la numărul record de infectări raportat pentru ultimele 24 de ore, că s-a intrat clar pe un trend crescător.

“Este a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri, ceea ce are efect asupra celor din terapie intensivă. Să vedem până unde merge această creștere. O să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou și acolo sperăm la o stabilizare sau dacă această creștere continuă, cred că ar trebui puse în discuție strategii adaptate pe mai multe scenarii, pentru trend crescător, pentru stabilizare să vedem ce facem pentru fiecare în parte, mai ales că există limite ale sistemului medical. Situația este foarte serioasă și trebuie tratată ca atare”, a explicat Alexandru Rafila.

“Cu siguranță este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie corelată necesitatea asigurării spitalizării și tratamentului pacienților cu COVID cu celelalte patologii, adică eu cred că, mai devreme sau mai târziu, și alte spitale care nu au fost spitale COVID trebuie să poată trata ambele categorii de pacienți”, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursa foto: adevarul