Nelu Tătaru și Raed Arafat s-au dezlănțuit! Reguli noi pentru carantină și izolare

Guvernul Orban a aprobat, luni, Legea privind instituirea unor măsuri noi în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Astfel, carantina, izolarea şi spitalizarea bolnavilor de coronavirus redevin obligatorii. Cine nu va respecta noile prevederi riscă amenzi de până la 20.000 lei.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat după ședința de guvern, că proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost aprobat și va trimis trimis în regim de urgență către Parlament.

“Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital”, a declarat Nelu Tătaru, luni, la finalul şedinţei de Guvern.

“Dacă e să facem o evaluare de ieri până astăzi, deşi astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550. Deci, vă gândiţi că avem 300 de ieri, cu 250, 550 mai puţini pacienţi internaţi, în acest moment, în spitale. Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a mai declarat Tătaru.

La rândul său, Raed Rafat a precizat că proiectul de lege cuprinde o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită. “Am încercat să fie cât mai clari termenii. Termenul de carantină are acum o definiție asemănătoare cu Regulamentul Internațional Sanitar, ea reprezintă o măsură de prevenire a bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare a unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.

Deci carantina de acum în colo se va referi la persoane care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație și așa mai departe”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

“Termenul de izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, cu o boală infecto-contagioasă sau ale persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului”, a mai precizat Raed Arafat.

“La toate acestea poate fi luată măsura carantinei. Prin excepţie, în cazul în care un medic constată transmiterea comunitară, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boală neidentificată, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă şi informează Direcţia de Sănătate Publică Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică bucureşti. Adică el nu trebuie să aştepte ordinul ministrului”, a concluzionat Raed Arafat.

Sursa foto: captura video