NEPAL are nevoie de 6,6 miliarde de dolari pentru RECONSTRUCTIA tarii

Statul NEPAL, recent devastat de cutremure, va cere donatorilor internationali sa sprijine un plan de RECONSTRUCTIE care ar urma sa se ridice la 6,6 miliarde de dolari pe o perioada de cinci ani, a anuntat sambata guvernul din Khatmandu, citat de Reuters.

Cele doua cutremure de la 25 aprilie si 12 mai au provocat moartea a 8.787 de persoane si distrugerea a 500.000 de locuinte, afectand 2,8 milioane de oameni intr-o tara in care populatia este de 28 de milioane de locuitori.

PIERDERILE ECONOMIEI Nepalului dupa cel mai mare dezastru din istorie se ridica la 7 miliarde de dolari, inclusiv din turism, mentioneaza guvernul in raportul privind evaluarea nevoilor de dupa dezastru. In prezent, Nepalul asigura doua treimi din costurile dezvoltarii sale economice din ajutor international.

CITESTE SI: Patru MORTI dupa ce un ELICOPTER cu ajutoare umanitare s-a PRABUSIT in NEPAL

Oficialii guvernamentali de la Kathmandu sustin ca statele care nu pot angaja noi sume pot AJUTA NEPALUL ANULAND DATORIILE acestui stat sau amanand scadenta la plata, in conditiile in care tara plateste 300 de milioane de dolari anual pentru rambursarea datoriilor.

Cutremurele devastatoare au dus la un regres si in ceea ce priveste eforturile Nepalului de combatere a saraciei, crescand numarul persoanelor care traiesc sub limita saraciei cu 700.000, pana la 7,78 de milioane de oameni, a declarat vicepresedintele Comisiei pentru planificare nationala, Govind Raj Pokharel.

*sursa foto: cnn.com