Netanyahu detine un cont in paradisul fiscal Jersey – Presa

PRIM MINISTRU, ISRAEL, BENJAMIN NETANYAHU, DERULARE, OPERATIUNI, SIRIA, EVITARE, TRANSFORMARE, FRONT

Premierul israelian Benjamin Netanyahu dispune de un cont intr-o banca din paradisul fiscal Jersey, deschis in 1999, la incheierea primului sau mandat la conducerea Guvernului, a dezvaluit miercuri cotidianul economic Globes, citat de AFP.

Biroul lui Netanyahu a confirmat existenta contului subliniind ca acesta este “latent” din 2003, a anuntat postul de radio public.

“Netanyahu a realizat operatiuni prin intermediul acestui cont si a dat socoteala fiscului israelian”, a adaugat postul de radio, citand biroul premierului. Potrivit Globes, contul a fost deschis la o sucursala a Royal Bank of Scotland de pe insula Jersey.

Cotidianul precizeaza ca acest cont a fost deschis dupa infrangerea electorala a lui Netanyahu in 1999, in fata candidatului Partidului Muncii, Ehud Barak, cand a parasit politica pentru a intra in afaceri, pana la sfarsitul lui 2002.

El a revenit in Guvernul condus de Ariel Sharon ca ministru al Afacerilor Externe, apoi a preluat portofoliul Finantelor.

Legislatia isreliana nu interzice detinerea de conturi bancare in paradisuri fiscale, cu conditia ca existenta acestora si operatiunile sa fie anuntate fiscului israelian.

Netanyahu a folosit acest cont pentru a efectua viramente catre colaboratorii sai apropiati si a transferat 145.000 de dolari in 2002 defunctei banci de investitii Lehman Brothers din New York, a precizat Globes.

Versiunea italiana a revistei americane Forbes a estimat la aproape 12 milioane de dolari averea personala a lui Netanyahu. El a acumulat castiguri importante organizand conferinte in fata unor oameni de afaceri sau in universitati. El a servit drept consilier “strategic” in mai multe companii private israeliene si americane.

Modul de viata al lui Netanyahu si al sotiei sale, Sarah, este criticat periodic in presa israeliana.

in decembrie, anuntul potrivit caruia contribuabilii israelieni au platit 940.000 de dolari pentru finantarea, in 2012, a trei resedinte ale premierului au suscitat un val de critici.

Presa a dezvaluit in special o nota la apa de 23.000 de dolari pentru vila sa personala cu piscina din Caesarea, pe coasta mediterana, unde premierul isi petrece o parte din weekend-uri.

Printre alte facturi figureaza o nota de 1.700 de dolari pentru lumanari parfumate destinate resedintei oficiale de la Ierusalim si 5.700 de dolari pentru aranjamente florale.