Netoiu, despre Dosarul Transferurilor: Audierile martorilor din Spania si Olanda sunt foarte importante

Gheorghe NETOIU ramane in inchisoare, Curtea de Apel i-a respins contestatia

Fostul actionar al FC Dinamo Gigi Netoiu a declarat, miercuri, ca audierile martorilor din Spania si Olanda sunt foarte importante in dosarul transferurilor de la Curtea de Apel Bucuresti si crede ca acestia pot aduce noutati si lamuriri in cadrul procesului, transmite Mediafax.

“Audierile martorilor din Spania si Olanda cred ca sunt foarte importante pentru clarificarea situatiei din moment ce Curtea Suprema a stabilit ca trebuie audiati. si eu sunt convins ca pot aduce noutati pentru ca ei sunt implicati direct. Ne-am fi dorit sa aiba loc videoconferintele azi (n.r. – miercuri), pentru ca, va dati seama, luna asta am venit de patru ori (n.r. – la Curtea de Apel). si e destul de greu, unii dintre noi suntem in provincie, avem afaceri, suntem in colegii, plecam, ne intoarcem… si e destul de greu”, a spus Netoiu, la finalul termenului de miercuri.

El a adaugat ca isi doreste ca procesul sa se incheie cat mai repede. “Azi s-a dat un nou termen, doamna presedinta a spus ca nu au fost conditii tehnice sa fie audiat presedintele clubului Alaves din Spania. Acum a ramas pentru 22 ianuarie. Dupa sase ani, ne dorim si noi sa se clarifice cat mai repede aceasta situatie. Instanta s-a miscat destul de repede, audierile au mers repede”, a precizat Gigi Netoiu.

Audierea celor doi martori din Spania si Olanda prin videoconferinta, programata, miercuri, in dosarul transferurilor de la Curtea de Apel Bucuresti, nu a putut fi realizata din motive tehnice, instanta stabilind un nou termen pentru 22 ianuarie 2014.

Presedinta completului de judecata a explicat ca organul juridic din Spania la care s-a apelat pentru realizarea videoconferintei, in cadrul careia presedintele clubului Alaves trebuia sa ofere lamuriri in cazul transferului jucatorului Cosmin Contra, nu avea echipamentele tehnice pentru realizarea conexiunii cu instanta Curtii de Apel Bucuresti.

Ion Cazacu, avocatul presedintelui de onoare al clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a solicitat, miercuri, efectuarea unei expertize medicale in ceea ce priveste starea de sanatate a clientului sau, facand in acelasi timp si o cerere de disjungere a cauzei. Instanta a comunicat ca se va pronunta la urmatorul termen.

De asemenea, procurorul a depus la dosar un proces verbal, mentionand ca s-a autosesizat in ceea ce priveste marturia mincinoasa a martorului Ion Stan, fost membru al Consiliului de Administratie al clubului Dinamo. La audierea sa din 9 decembrie, Stan a adus modificari asupra declaratiilor oferite la prima instanta, mentionand ca isi aduce aminte ca oficialii din conducerea executiva au primit mandat din partea Consiliului de Administratie pentru vanzarea jucatorului Cosmin Contra pentru cel putin 800-900.000 de dolari.

Procurorul l-a rugat atunci pe Ion Stan sa explice contradictiile din declaratiile sale oferite la audierile de la Tribunalul Bucuresti, cand a afirmat ca nu cunoaste nimic despre vanzarea vreunui fotbalist al FC Dinamo, si cele prezente cand a oferit detalii amanuntite despre transferul lui Cosmin Contra. “inainte de a da declaratii la Tribunalul Bucuresti am asteptat sase ore in picioare, eram foarte obosit. in plus, nu imi aduc aminte daca am citit declaratia data atunci la tribunal. Cred ca aspectele aratate in declaratia de atunci vizau perioada 1994-1997 si nu cea de a doua, dupa 1999 cand am revenit in Consiliul de Administratie al FC Dinamo”, a raspuns Ion Stan la termenul din 9 decembrie.

La termenul din 22 ianuarie, de la ora 10.00, este programata videoconferinta cu Spania, in care va fi audiat presedintele clubului Alaves, Alfonso Fernandez de Troconiz, iar de la ora 12.00, cea cu Olanda, in cadrul careia va oferi lamuriri Johan Versluis, reprezentantul firmei olandeze Phoenix BV, prin care s-au efectuat o parte din transferurile din acest dosar.

La 20 mai, inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa trimita dosarul transferurilor de jucatori, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care, in noiembrie 2012, a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecati pentru inselaciune.

Instanta suprema a admis atunci recursurile facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu si a desfiintat “in totalitate” decizia prin care acestia au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti in 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivarii deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucuresti a respins toate probele cerute in dosarul transferurilor de jucatori, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori, respectiv Ioan si Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gigi Netoiu si Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse intre si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos – cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu – cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

in rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.