NEW YORK TIMES a publicat un articol ciudat despre DNA si lupta anticoruptie din Romania

NEW YORK TIMES gazduieste in pagina de opinii din afara redactiei (Op-ed) un articol in care PATRICK BASHAM – director al ONG-ului Democracy Institute, lobbyst pentru industria de tutun – critica dur DNA si LUPTA ANTI-CORUPTIE din ROMANIA, acuzand procurorii ca duc o “cruciada neliberala” care pune in pericol democratia, judecatorii ca nu sunt independenti si justitia in ansamblu pentru ca “alimenteaza sentimentul anti-american”. 

Articolul e publicat atat on-line, cat si in editia print din 5 martie a ziarului, potrivit unei note. Articolele Op-ed nu sunt asumate de redactia New York Times, care doar le gaduieste. PATRICK BASHAM cere UE si SUA sa “incurajeze” Romania sa-si schimbe abordarea si propune o masura care ar fi aplaudata de toti coruptii din tara: o amnistie a faptelor de coruptie din trecut pentru cei care isi recunosc faptele.

CITESTE SI: MAREA CURATENIE ANTICORUPTIE a inceput in ROMANIA – LIBERATION 

PATRICK BASHAM  isi ilustreaza teoria despre implicarea politicului in justitie cu doua cazuri: cele ale mogulilor media DAN ADAMESCU (Romania Libera) si ADRIAN SARBU (Mediafax Grup), numind ambele dosare “problematice”. Interesant este ca PATRICK BASHAM a mai scris de doua ori despre dosarul lui DAN ADAMESCU, de fiecare data acuzand procurorii ca au instrumentat un dosar politic.

Astfel, in 2 noiembrie 2014, PATRICK BASHAM publica un articol in ziarul rus Pravda in care scria ca DAN ADAMESCU este “aparent persecutat politic”. Iar in ianuarie 2015, PATRICK BASHAM a revenit asupra temei, scriind ca dosarul lui Adamescu “este cea mai tangibila demonstratie ca atasamentul actualei conduceri politice a Romaniei fata de statul de drept si independenta justitiei este iluzoriu”.

CITESTE SI: FINANCIAL TIMES: Furia ROMANILOR fata de CORUPTIE a condus la victoria lui IOHANNIS 

PATRICK BASHAM s-a facut remarcat pentru prima oara in mediul public din Romania in 2013, cand a publicat o opinie elogioasa despre Victor Ponta, pe care il compara la acea vreme cu Tony Blair, capabil sa transforme Romania intr-un “tigru al Balcanilor”.

Sursa foto: new york times