ROMAN RAPIT in BURKINA FASO: Autoritatile vor sa-si extinda cautarile in MALI si NIGER. UPDATE

Fortele de securitate din Burkina Faso au cautat duminica in zona de desert din apropierea granitelor cu Mali si Niger, dar nu au gasit niciun indiciu privind agentul roman de securitate rapit sambata de la mina de mangan din Tambao, au anuntat autoritatile, citate de Reuters.

UPDATE 23:23: Autoritatile din Burkina Faso intentioneaza sa intre in Mali si in Niger pentru a-i cauta pe rapitorii unui agent de securitate roman, luat ostatic in urma unui atac la o mina din nord-estul tarii, a anuntat duminica un ministru.

Guvernul din Burkina Faso a anuntat ca a infiintat o celula de criza si ca atacatorii, ale caror motive si identitate nu sunt cunoscute, au fugit spre frontiera cu Niger.

Avem echipe care investigheaza pe teren, dar inca nu am gasit nici un indiciu despre rapitori”, a declarat pentru Reuters o sursa din domeniul securitatii, adaugand ca o unitate de comando formata din cinci persoane a atacat o patrula de securitate a companiei Pan African Minerals, la exploatarea miniera din Tambao.

CITESTE SI: MAE: ROMANUL RAPIT in BURKINA FASO nu a fost RANIT in schimbul de focuri

Islamistii inarmati, rebelii separatisti si bandele criminale continua sa opereze in nordul Mali, la doi ani dupa o interventie a armatei franceze si dupa desfasurarea fortelor ONU de mentinere a pacii.

In trecut, cetatenii straini rapiti au fost dusi in zonele desertice din nordul Mali si ulterior eliberati in schimbul unor rascumparari de milioane de dolari.

Compania Pan African a precizat duminica intr-un comunicat ca atacul a avut loc in perimetrul exploatarii sale neocupate din Tambao. Societatea este o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis, care locuieste la Londra si are investitii in Africa de Vest, in special in domeniul petrolier si minerit.

Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administreaza proiectul de minerit Tambao, declara sambata ca cinci persoane inarmate l-au rapit pe roman dupa ce au atacat o patrula de securitate pe care acesta o conducea. Soferul sau si un jandarm care le asigura protectia au fost raniti.

A fost un atac asupra uneia dintre patrulele noastre”, a afirmat Mihin. “L-au rapit pe romanul care conducea patrula. Soferul a fost impuscat in picior. Un jandarm a fost grav ranit“, a precizat el.

CITESTE SI: Un ROMAN a fost RAPIT de la o mina din Burkina Faso. Barbatul are CETATENIE FRANCEZA. MAE a activat CELULA DE CRIZA

O sursa din domeniul securitatii din Burkina Faso afirma sambata ca rapitorii s-au indreptat spre granita cu nordul statului Mali, situata in apropiere, dupa ce l-au rapit pe roman.

Subliniind starea precara a securitatii din regiune, persoane inarmate au atacat orasul Boni, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de granita cu Burkina Faso, omorand doua persoane, au anuntat fortele de securitate din Mali. Guvernul din Mali a precizat ca a lansat o operatiune militara impotriva atacatorilor.