NICOLAE BANICIOIU: Lista de MEDICAMENTE COMPENSATE va fi ACTUALIZATA din nou pana la sfarsitul anului

Ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, a anuntat marti ca a treia ACTUALIZARE a listei de MEDICAMENTE COMPENSATE va fi facuta pana la sfarsitul anului, precizand ca, din acest punct de vedere, lucrurile incep sa intre in normal.

NICOLAE BANICIOIU a spus ca, in momentul in care a preluat mandatul de la Ministerul Sanatatii, partea de medicamente compensate a fost una dintre principalele preocupari ale sale.

Citeste si: VASILE CIURCHEA: Va trebui sa ne gandim la o CONTRIBUTIE CAT DE MICA a pacientului la medicamente

“Toata lumea spunea ca o sa vina si noua echipa si nu o sa faca nimic. Procesul prin care medicamentele sunt evaluate nu este un proces simplu si nici nu ar trebui sa fie un proces simplu, pentru ca atunci risti sa denaturezi scopul acestui proces. De aceea, am venit cu o propunere de a regandi intreg sistemul, tot mecanismul de evaluare si de includere in lista de medicamente compensate si am mutat toate aceste atributii catre Agentia Nationala a Medicamentului. Am avut, in cele opt luni, doua ACTUALIZARI pe medicamente compensate, una a fost in luna iulie, pe medicamente orfane, iar 23 au fost introduse acum doua saptamani, prin hotarare de guvern. Am avut cele doua ACTUALIZARI, care sunt deja finalizate, urmeaza sa ne pregatim pentru cele cu negociere cost-volum intre Casa de Asigurari si firmele producatoare”, a declarat NICOLAE BANICIOIU, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform.

Ministrul Sanatatii a apreciat ca, dupa sapte ani in care aceasta lista nu a fost ACTUALIZATA, ceea ce s-a intamplat in acest an reprezinta un “pas important inainte”.

Citeste si: MS si CNAS au inceput CONTROALELE in FARMACII

“Consider ca este un pas important, in primul rand pentru ca avem un mecanism continuu, in al doilea rand pentru ca putem face o actualizare intr-un timp, zic eu, corect fata de pacient, avand in vedere ca noi am pus mecanismul la punct si a durat cateva luni de zile sa facem acest lucru, pentru ca, practic, noi vorbim din iulie pana in noiembrie de doua actualizari ale listei de medicamente compensate. Pana la final de an, urmeaza o a treia actualizare a listei si cred eu ca, din acest punct de vedere, putem fi relativ multumiti ca lucrurile incep sa intre in normal. Sunt tari in care actualizarea se face si la cinci luni, si Romania poate fi incadrata, din momentul acesta, pe acest fagas”, a mai spus Banicioiu.