NICOLAE BANICIOIU: Proiectul privind prestarea serviciilor medicale in REGIM PRIVAT urmareste ELIMINAREA PLATILOR INFORMALE

Scopul proiectului care prevede ca serviciile medicale ar putea fi prestate in REGIM PRIVAT in spitalele publice la cererea pacientului este acela de a face sa dispara “platile informale”, a declarat luni la Parlament ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU.

“Noi doar cream posibilitatea medicului sa beneficieze de infrastructura din spital pe baza unei taxe pe care o stabilim iar din acele consultatii private sa-si poata rotunji veniturile. Pentru pacientul care vine frecvent la consultatii va exista posibilitatea sa vada specialistul fara nicio taxa. Lucrurile vor fi foarte bine reglate, modelul sistemului francez, modelul sistemului german. Scopul este sa dispara platile informale”, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Servicii medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului in REGIM PRIVAT in spitalele publice numai in afara orelor de program al personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului (spitalizare continua si de zi, activitatea ambulatoriului de specialitate), precum si programul de urgenta din timpul garzii, prevede o initiativa legislativa semnata de 102 parlamentari.

Citeste si: Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai. Adeverinta de asigurat poate inlocui cardul de sanatate

“In spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, in regim privat, pot fi angajate numai de catre personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care — la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului — alti medici din sistemul public sau privat sunt solicitati sa indeplineasca actul medical, in conditiile legii”, prevede proiectul.

Vor putea sa desfasoare activitate medicala constand din prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, medicii specialisti sau medicii primari — persoane fizice independente, cabinetele medicale individuale, “societate civila medicala”, dar si “alte forme legale de organizare a activitatii medicale, care au in obiectul de activitate acordarea de servicii medicale”.

Proiectul precizeaza insa ca, in spitalele publice, medicii care potrivit programarii asigura serviciul de garda in ziua respectiva nu pot acorda servicii sau acte medicale la cererea pacientului.

Citeste si: SPITALUL GRIGORE ALEXANDRESCU, nominalizat pentru premiul “CEL MAI BUN SPITAL”

Totodata, in spitalele publice se pot efectua servicii sau acte medicale acordate la cererea pacientilor in regim privat numai in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul in cauza este avizat, clasificat si acreditat.

Astfel, serviciile medicale in REGIM PRIVAT vor fi facturate si vor include suma urmatoarelor cheltuieli: remuneratia personalului medical implicat direct in prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatii, investigatii si analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitatile, inclusiv cele aferente spalarii inventarului moale, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor etc.

Sursa foti: rri.ro