NICOLAE CEAUSESCU si faimoasele sale partide de vanatoare. „Vedeti? V-am facut planul la carne!”

Nicolae Ceausescu si-a manifestat din plin pasiunea pentru vanatoare si a colectionat de-a lungul anilor trofee impresionante. Partidele sale au devenit subiect de anecdote, iar recordurile sale au dat nastere unor controverseVanatoarea a fost una dintre marile pasiuni ale fostului presedinte comunist Nicolae Ceausescu.

Colectia pretioasa de arme de vanatoare

Nicolae Ceausescu avea o colectie impresionanta de arme, multe primite in dar de la oaspetii sai, in timpul vizitelor de stat. Acesta le pastra in vila sa de protocol, de pe Strada Primaverii. Armele au fost ridicate si confiscate la ordinul Ministerului Apararii in iunie si noiembrie 1990, iar in prezent 20 dintre ele sunt expuse la Muzeul Militar. Regina Elisabeta a Marii Britanii si presedintele sovietic Leonid Brejnev s-au numarat printre sefii de stat care i-au fcut cadou arme, lui Ceausescu.

Pusca decorata cu aur luata regelui Carol al doilea

Nicolae Ceausescu participa la vanatoare cu o pusca de colectie, care fusese fabricata in 1933 pentru regele Carol al doilea. „Este o arma de vanatoare functionala, ce a fost comandata cu talpa din os, luneta Zeiss si ornamente ovale, din aur, cu cifra Regelui si coroana regala. In prezent, pusca are elementele decorative metalice inlocuite cu unele din aur de 18K, cele doua platini avand inscriptia „Holland & Holland”, iar in partea inferioara a patului avand un element metalic inscriptionat cu semnatura “N. Ceausescu.  Greutatea totala a pieselor din aur depaseste 200 gr”, informau specialistii casei de licitatii, unde aceasta a fost vanduta cu 32.500 de euro.

Recordul la mistret

Cel mai mare animal impuscat de Nicolae Ceausescu a fost un mistret de circa 300 de kilograme, din padurea Ciornuleasa, judetul Calarasi.S-a intamplat in februarie 1978, iar cu acest trofeu, Ceausescu a doborat recordul national la mistret, care nu a fost egalat nici pana in prezent. Unii localnici au relatat ca animalul a fost impuscat de aproape, dupa ce mai multi gonaci si lucratori silvici l-au momit cu mancare.

Ursul dus in padure pentru a fi ucis

O legenda spune ca Nicolae Ceausescu a ucis cel mai mare urs din Romania, desi acesta fusese crescut in captivitate, doar pentru a depasi un record stabilit de , Iosip Broz Tito, dictatorul sarbilor. Lache, un urs de peste 400 de kilograme, s-ar fi nascut intr-o gradina zoologica din Oradea, si a fost adus in anii 1970 in Poiana Brasov, unde s-a pripasit pe langa un restaurant care in prezent ii poarta numele. Era bland si chiar se lasa mangaiat de oameni. Auzind de marimea lui, Nicolae Ceausescu ar fi ordonat sa fie luat si dus in Harghita, pe unul dintre domeniile de vanatoare pe care animalul urma sa fie ucis, la vanatoarea din 1978.

Cerbul urmarit trei ani

Nicolae Ceausescu a detinut recordul mondial o perioada de zece ani cu un trofeu la coarne de cerb obtinut in 1980, in muntii Vrancei, informa revista Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania. Cerbul poreclit „gugustiucul” a fost urmarit in mai multe ocazii, timp de trei ani. Finalul povestii vanatoresti l-a gasit pe Ceausescu asteptand trezirea cerbului, reperat in padurea de la Soveja. „Cerbul dormea tun, parca era stana de piatra! Pare incredibil, dar Ceausescu a asteptat o jumatate de ora sa se trezeasca cerbul! Pentru ca incepuse sa se ingane ziua cu noaptea, paznicul Ion Marastean a primit permisiunea sa scoale cerbul. Pune chematoarea la gura si imita ciuta. Cerbul s-a sculat si Ceausescu a tras. A luat si a doua arma, dar nu mai era cazul. L-a nimerit cu un singur foc”, informau autorii relatarii publicata in revista Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania. „Vedeti? V-am facut planul la carne!”, Ceausescu a obtinut 398 de medalii pentru succesele sale in partidele de vanatoare, desi unele dintre realizarile sale au fost contestate. Si-a creat o aura de vanator legendar, iar una dintre glumele cu care isi distra camarazii de vanatoare era „Vedeti? V-am facut planul la carne!”, sustineau fostii sai apropiati.

Botezul vanatoresc, oficiat de Ceausescu

Atmosfera din jurul vanatorilor la care participa Nicolae Ceaussescu era o adevarata sarbatoare, pe care organizatorii cinegetici o puneau la punct in cele mai mici detalii. Unul dintre momentele festive era botezul vanatoresc suportat de novici, scria Vasile Crisan, autorul cartii in „La vanatoare cu Ceausescu”. Invitatii la „botez” erau asezati deasupra vanatului ucis, in timp ce dictatorul lua un bat de mari dimensiuni si rostea: „Astazi intra in randul vanatorilor din Romania domnul (tovarasul) ambasador din… In numele Republicii Socialiste Romania (urma o lovitura), in numele meu personal (alta lovitura) si in numele vanatorilor din Romania, va declar vanator (ultima lovitura)”, scria autorul volumului.

Ultima vanatoare

Ultima vanatoare la care a participat Nicolae Ceausescu a avut loc in 10 decembrie 1989 in padurea Ogarca, din cadrul Ocolului Silvic Ghimpati, relata Vasile Crisan, in cartea sa, „La vanatoare cu Ceausescu”. 3.000 de cocosi de fazani au fost lansati in dimineata vanatorii, afirma autorul, insa partida s-a desfasurat intr-o atmosfera sumbra. „Se schimbase mult. Imbatranit, slabit, cu fata patata si vinetie, iti lasa impresia unui om sfarsit fizic. In schimb, privirea era aceeasi pe care o stiam inca din 1965. Te sageta cu ochii lui patrunzatori. In permanenta isi plimba privirea pe la toti cei care eram in apropierea lui. Se uita direct in ochii nostri. Era ca un om speriat si haituit, care isi cauta un refugiu”, scria Vasile Crisan.

Sursa text: adevarul.ro