NICOLAE MANOLESCU, o NOUA PROPUNERE pentru editori in privinta TIMBRULUI CULTURAL

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, NICOLAE MANOLESCU, le propune editorilor ca valoarea TIMBRULUI CULTURAL sa ramana 2 la suta pentru un exemplar, in loc de un leu, cat prevede in prezent proiectul de lege din Parlament.

“Ramane 2 la suta procentul pe exemplare, dupa socotelile noastre era mai bine un leu si, daca nu erati atat de porniti pe noi, lasam si la 0,50 bani. (…) Nu avem nicio pretentie sa platiti de la inceput nu stiu ce sume. Spuneti ca sunt mari si scumpesc cartea. (…) Nu vrem astea, ca sa nu spuneti ca scumpim cartea, nu o scumpeam nici asa, fiindca timbrul acela de un leu venea in locul acestuia de 2 la suta”, a afirmat NICOLAE MANOLESCU intr-o conferinta de presa sustinuta luni la sediul UNITER din Capitala, la care au participat presedintii celor sase uniuni membre ale Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori (ANUC).

Citeste si: Gigel Stirbu, dupa discutiile pe tema timbrului cultural: Sunt foarte multe imperfectiuni tehnice la proiect

El a precizat ca doreste sa se gaseasca o modalitate prin care editurile sa se achite de obligatiile pe care le au.

“Nu vrem conflicte, ramanem pe 2 la suta, vorbim cu legiuitorul, nu cerem sa platiti inainte si cu asta am incheiat. Noi alte pretentii nu avem”, a spus presedintele USR, citat de Agerpres.

NICOLAE MANOLESCU a mai spus ca modul cum se va plati taxa de timbru va trebui sa fie reglementat “de legiuitor”, dupa ce legea va fi votata.

“Asta este de acum treaba legiuitorului, nu mai este a noastra, pentru ca nu mai priveste de fapt timbrul, priveste modul de controlare al tirajelor. Prin urmare, va fi o modalitate in care editorul nu va cumpara asta in valoare de 2 la suta, ci cel mult in valoare de 0,014, atata costa o holograma sau un timbru fizic. Dar asta este treaba legiuitorului, nu mai este a noastra. La 100 de exemplare, inseamna un leu”, a apreciat NICOLAE MANOLESCU.

Citeste si: GIGEL STIRBU: TIMBRUL CULTURAL ramane la acelasi nivel

El a adaugat ca este de acord cu suma, care este absolut “neinsemnata” si “vine dupa vanzare si in functie de vanzare”.

ADRIAN IORGULESCU, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), a spus ca “timbrul s-a nascut ca o necesitate a culturii romanesti, nu a uniunilor de creatori, pentru a sustine proiecte si programe ale culturii nationale, intrucat statul nu are capacitatea de a finanta proiecte si programe pentru cultura”, precizand ca interesul a fost sa faca o lege veche, ineficienta sa devina una eficienta.

“Interesul nostru a fost sa modificam legea nu pentru a majora sumele, ci pentru a-i pune pe cei care au de plata sa le plateasca cu adevarat. Asta este toata discutia”, a apreciat Iorgulescu.

El a declarat ca timbrul nu va fi platit de editori, ci de “cumparatorul de carte sau de CD sau de cel care merge la concert”.

Sursa foto: timpolis.ro