NICOLAE ROBU si GHEORGHE CIUHANDU, URMARITI PENAL intr-un dosar DNA privind vanzarea de locuinte nationalizate

Primarul liberal al Timisoarei, NICOLAE ROBU, a venit vineri la sediul central al DNA, informeaza postul de televiziune Digi24, care precizeaza ca NICOLAE ROBU ar fi suspect intr-un dosar nou de coruptie.
 
UPDATE 4:  DNA a decis urmarirea penala fata de primarul Timisoarei, NICOLAE ROBU, fostul edil GHEORGHE CIUHANDU, un fost director din primarie si doi viceprimari pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.  In perioada 1996 – 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului, potrivit unui comunicat al Directiei Anticoruptie.
Potrivit procurorilor, “contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul:
in luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist. 

Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile. Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data. 

Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile. Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane.”

 
UPDATE 3: Robu si Ciuhandu sunt acuzati ca au deposedat ilegal statul de 900 de imobile aflate in centrul vechi al Timisoarei, prejudiciul in acest caz ridicandu-se la 40 de milioane de euro, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu sunt acuzati ca au vandut fraudulos imobilele, la pret modic, unor pesoane influente din mediul social al municipiului Timisoara, desi legea se adresa celor care au fost deposedati abuziv, au precizat sursele citate. 
 
UPDATE 2: Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timisoara, a declarat vineri, la iesirea de la DNA, ca are calitatea de suspect intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la vanzarea de locuinte nationalizate, informeaza Agerpres. O declaratie asemanatoare a facut si actualul edil, Nicolae Robu, precizand ca este vorba in cazul sau de vanzarile a doua apartamente, pentru care avea asigurarile directiei de specialitate a primariei ca sunt legale.

“Am fost chemat si mi s-a spus ca sunt suspect intr-un dosar care vizeaza niste vanzari de locuinte in perioada in care am fost primar. Le-am explicat ca acele acte au avut viza juridica si viza de oportunitate din partea serviciilor de specializate. Erau locuinte vandute pe Legea 112, Legea 10. Reprosul este clasic – abuz in serviciu”, a precizat Gheorghe Ciuhandu. 

El a adaugat ca primaria a vandut 1.300 de locuinte, iar in dosar este vorba de 60 de locuinte.  De asemenea, Ciuhandu a precizat ca si-ar fi insusit punctul de vedere al celor care au incheiat contractele “pentru ca aveau toate vizele juridice si viza de specialitate”.

UPDATE 1NICOLAE ROBU a declarat dupa ce a iesit de la intalnirea cu procurorii ca “in baza legii 112/1995 se pare ca s-au vandut circa 1.000 de apartamente cu incalcarea legii, adica si catre chiriasi care au semnat contactul deinchiriere dupa intrarea in vigoare a legii 112”.

El a spus ca a existat o hotarare a administratiei locale precedente in care s-a permis vanzarea de apartamente si dupa intrarea in vigoare a legii. “Aparatul primariei a vandut doua astfel de apartamente si in timpul mandatului meu, catre doua familii modeste, prin urmare nu se poate vorbi despre coruptie, persoane sus-puse si asa mai departe. Am cerut aparatului primariei daca aceste tranzactii au fost facute cu respectarea legii si am primit raspuns ca da, este legal.  prin urmare ma consider nevinovat” a afirmat Robu, adugand ca nu avea cum sa verifice in amanunt deoarece pentru asa ceva exista aparatul de specialitate al primariei.

STIRE INITIALA

Potrivit sursei citate, NICOLAE ROBU a afirmat inainte sa intre la intalnirea cu procurorii ca nu stie de ce a fost chemat si ca nu are nicio legatura cu vreo fapta de coruptie. “Nu stiu sa va spun nimic, dar va garantez ca nu am nicio treaba cu coruptia, asta va pot garanta. Nu stiu nimic, am primit telefonic (citatia – n.r.). Nu am emotii pentru ca nu am nicio legatura nici cu coruptia, nici cu traficul de influenta. Am primit un telefon sa fiu la ora 10.30”, a spus Robu. 

Tot vineri, la DNA s-a prezentat pentru a fi audiat de procurorii anticoruptie si fostul viceprimar al municipiului Timisoara Traian Stoia.  Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, ca dosarul ar viza atribuirea unor contracte din bani publici.
 
Vom reveni cu amanunte.
 
Sursa foto: opinia timisoarei