Nicolas SARKOZY, prima reactie dupa ce a fost inculpat pentru coruptie. VIDEO

Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a acordat un interviu pentru TF1 si Europe 1, citat de AFP, in care denunta o “instrumentalizare politica a justitiei” in dosarul in care este acuzat de coruptie si sustine ca nu a comis “niciodata” “un act contrar principiilor republicane sau statului de drept”.

Nicolas Sarkozy, inculpat in noaptea de marti spre miercuri, in special pentru “coruptie activa” si trafic de influenta, spune ca “nu a tradat niciodata increderea” nimanui.

“In tara noastra, care este tara drepturilor omului si a statului de drept, sunt lucruri care sunt in curs de organizare. Francezii trebuie sa le cunoasca si, potrivit constitiintei lor si in deplina libertate, trebuie sa judece ce se intampla”, a afirmat fostul sef de stat (2007-2012).

Citeste si: NICOLAS SARKOZY a fost pus sub ACUZARE pentru CORUPTIE ACTIVA

Contra-atacul lui Nicolas Sarkozy a intervenit la cateva ore dupa inculparea sa pentru divulgarea secretului profesional, coruptie si trafic de influenta active, la capatul unui arest preventiv de 15 ore, o procedura niciodata intalnita la un fost presedinte.

Coruptia si traficul de influenta sunt delicte pasibile de inchisoare pana la zece ani.

In cursul diminetii de marti, Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv de justitia franceza, o premiera pentru un fost sef de stat, in cadrul unei anchete care vizeaza in special traficul de influenta.

Citeste si: Nicolas Sarkozy, RETINUT de procurori pentru TRAFIC DE INFLUENTA

Aceasta arestare preventiva intervine in momentul in care se multiplicau zvonurile legate de intentia lui Nicolas Sarkozy de a reveni in viata politica, prin preluarea, in toamna, a sefiei partidului conservator UMP.

Fostul sef de stat a ajuns duminica dimineata, intr-o masina neagra cu geamuri fumurii, care s-a strecurat pe sub obiectivele camerelor, in parcarea directiei centrale a politiei judiciare din Nanterre, Paris.

O sursa judiciara a declarat ulterior pentru AFP ca fostul sef de stat a fost arestat preventiv.

Sarkozy si, inaintea lui, fostul presedinte Jacques Chirac, au mai fost inculpati in afaceri judiciare, dar niciodata nu s-a ajuns la arest preventiv.

Avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, este si el arestat preventiv, de luni, alaturi de alti doi inalti magistrati, Gilbert Azibert si Patrick Sassoust. Anchetatorii vor putea confrunta versiunile celor patru barbati.

Ei incearca sa stabileasca daca Nicolas Sarkozy, 59 de ani, a incercat sa obtina informatii de la un magistrat de rang inalt, Gilbert Azibert, asupra unei decizii a justitiei care il viza, in schimbul promisiunii unui prestigios post la Monaco.