NICOLAS SARKOZY vrea ca Uniunea Europeana sa ramana fara JUMATATE din PUTERILE sale

Uniunea Europeana trebuie sa renunte la JUMATATE din PUTERILE sale, a declarat sambata fostul presedinte francez NICOLAS SARKOZY, amplificandu-si criticile la adresa blocului comunitar in contextul in care incearca sa fie ales saptamana viitoare presedinte al Uniunii pentru a Miscare Populara (UMP, partid conservator de opozitie), relateaza Agerpres, care citeaza Reuters.

“Vreau sa eliminam JUMATATE din actualele PUTERI ale Uniunii Europene”, a spus Sarkozy, adaugand ca ar trebui sa mai ramana cel mult douasprezece politici-cheie, printre care politica industriala, agricultura si cercetarea. “Celelalte trebuie date inapoi statelor membre”, a afirmat el.

Sarkozy a spus de asemenea ca isi doreste ca Executivul european sa-si piarda puterile de a redacta legi europene.

Citeste si: NICOLAS SARKOZY si-a anuntat revenirea in viata politica

Comentariile lui Sarkozy, facute in fata a apoximativ 4.000 de sustinatori in orasul Bordeaux, amintesc de apelurile premierului britanic DAVID CAMERON de a reduce puterile UE.

In urma cu doar cateva saptamani, Sarkozy a cerut ca Franta sa-si suspende participarea la Schengen, spatiul european de libera circulatie.

Desi Franta a fost mult timp unul dintre cei mai mari sustinatori ai Uniunii Europene, sprijinul pentru blocul comunitar s-a diminuat in ultimul deceniu, de teama globalizarii. Frontul National, partid antieuropean si de extrema-dreapta, a castigat in luna mai alegerile europene din Franta.

Citeste si: Justitia franceza a decis SUSPENDAREA ancheta care il viza pe NICOLAS SARKOZY

Sarkozy a revenit in centrul atentiei dupa ce a stat departe de politica timp de doi ani. El a anuntat in septembrie ca va incerca sa castige sefia UMP la 29 noiembrie. Desi UMP a fost creata pentru a reuni fortele de centru-dreapta, partidul risca posibile diviziuni, in special in privinta rolului UE.

Desi 63 la suta dintre sustinatorii partidului il vor pe Sarkozy din nou la conducere, cota sa de popularitate a scazut cu 10% in ultima luna, potrivit unui sondaj Odoxa facut public sambata.