NICULAE HAVRILET: Noul CALENDAR pentru LIBERALIZAREA PRETULUI GAZELOR pentru populatie va fi stabilit la sfarsitul anului

Noul CALENDAR de LIBERALIZARE A PRETURILOR la GAZE pentru populatie va fi stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la finalul acestui an, impreuna cu Guvernul, iar o solutie luata in calcul este stabilirea de praguri de consum, cantitatea ce depaseste aceste praguri urmand a fi achizitionata din piata libera, a declarat miercuri presedintele ANRE, NICULAE HAVRILET.

“La gaze naturale, modificarea legii a introdus o alta data pentru finalizarea dereglementarii preturilor, pana in 2021. Ceea ce inseamna ca va trebui sa impunem un alt calendar. Acest calendar va fi luat in discutie la sfarsitul anului, o sa il stabilim impreuna cu Guvernul. Ne gandim sa stabilim praguri de consum, iar depasirea acestor praguri sa fie preluata din zona concurentiala”, a spus Havrilet.

Citeste si: RAZVAN NICOLESCU: STRATEGIA ENERGETICA a Romaniei va fi lansata in DEZBATERE PUBLICA dupa alegeri

La randul sau, vicepresedintele institutiei, Emil Calota, sustine ca in noul calendar de liberalizare trebuie introduse, obligatoriu, termocentralele care au in spatele lor SACET-uri (Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica — n.r.).

“S-au uitat termocentralele care au in spate SACET-uri (…) Eu cred ca in acest CALENDAR trebuie, de urgenta, introduse aceste termocentrale, pentru ca altcumva, termocentralele care vor achizitiona gaze de la 1 ianuarie 2015 din piata concurentiala vor avea efectiv blocaje de natura economico-financiara in functionarea lor. Ele trebuie cuplate, asa cum a fost pana la momentul 31 decembrie 2014, cel putin pana la momentul in care vom avea pentru termoficarea urbana niste solutii solide”, a declarat Calota, citat de Agerpres.

Citeste si: NICULAE HAVRILET: Romania NU VA MAI FI, in scurt timp, DEPENDENTA de gazele din import

Liberalizarea totala a pietei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevazuta pentru 31 decembrie 2018. Recent, insa, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani si jumatate.