NICULAE HAVRILET: Romania NU VA MAI FI, in scurt timp, DEPENDENTA de gazele din import

NICULAE HAVRILET, PRESEDINTE ANRE, INCOMPATIBILITATE, ANI, COMUNICAT de PRESA

Romania NU VA MAI FI, in scurt timp, DEPENDENTA de importul de gaze, avand in vedere ca proportia gazului importat a scazut de la 35 la suta in urma cu cativa ani la 9-10 la suta anul acesta, iar pentru luna noiembrie a acestui an proportia stabilita este de 2 la suta gaz de import, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), NICULAE HAVRILET.

“Romania, in foarte scurt timp, NU VA MAI FI DEPENDENTA de gazele de import. Practic, dupa inceperea procesului de liberalizare in sectorul gazelor naturale, am inregistrat o scadere a consumului in special in zona ineficienta, energofaga. Au inceput si acest tip de consumatori sa investeasca in eficienta, in fabricarea la costuri mai scazute a produselor finite. Lucru care a scazut de la un procent de 35 la suta anii trecuti la 15 la suta in 2013, iar in acest an avem o pondere si mai mica (a gazului de import — n.r.). Nu cred ca vom depasi 9-10 la suta pentru ca iata, pentru luna noiembrie, am stabilit un procent de import de 2 la suta, in conditiile in care, in alti ani, luna noiembrie avea procente de import de la 20 la suta la 40 la suta. Este o scadere extraordinar de mare a dependentei de import, lucru benefic pentru ca, altfel, aceasta liberalizare pe care a facut-o pe piata interna ar fi majorat extrem de mult pretul final””, a explicat Havrilet.

El a mai spus ca se observa deja primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare in domeniul gazelor. “Observam primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare si in sensul in care Romania a platit, anul trecut, cu doua miliarde de dolari mai putin factura externa pentru gazele de import decat in anii precedenti”, a mai spus presedintele ANRE, citat de Agerpres.

Citeste si: ANRE: Cu cat scade PRETUL GAZELOR pentru consumatorii casnici de la 1 octombrie

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, doua hotarari privind programul de iarna in domeniul energetic si noul calendar de liberalizare a pietei gazelor.

Executivul a decis, la momentul respectiv, mentinerea preturilor gazelor naturale din productia interna (atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014.

Tot in luna septembrie, RAZVAN NICOLESCU, ministrul delegat pentru Energie, a declarat ca Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala au fost de acord cu amanarea liberalizarii pietei gazelor pentru consumatorii casnici si cu termenele propuse de partea romana.

Citeste si: SCUMPIREA GAZELOR a fost AMANATA de GUVERN pana in iunie 2021

Acesta a propus autoritatilor de la Bruxelles ca pretul gazelor interne pentru populatie sa nu mai creasca pana la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare sa se prelungeasca pana la 1 iulie 2021, fata de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat in prezent in vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de Romania in 2012 in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene, pretul gazelor pentru populatie ar fi trebuit sa se majoreze cu 3 la suta, la 1 octombrie 2014. Pretul pentru consumatorii casnici ar fi urmat sa fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiasi calendar.

Sursa foto: green-report.ro